Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Транспортним пільговикам - новорічний “презент” під ялинку

З 1 січня 2020 року у маршрутках Львівщини відмінять проїзд за посвідченнями

Перевізники Львівщини зібралися на спільну прес-конференцію, щоб повідомити неприємну новину для своїх клієнтів — пасажирів. З 1 січня 2020 року буде відмінено безкоштовний проїзд для пільговиків у приміських та міжміських маршрутках Львівщини (Львова це не стосується).

Це станеться насамперед через зміни у Бюджетному Кодексі України: гроші на покриття витрат для пільговиків з наступного року будуть закладати не у державному бюджеті, як це було досі, а у обласних та районних скарбницях. Як зазначив голова Львівської обласної організації «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників» Іван Велійка, депутати Львівської облради ухвалили бюджет на 2020 рік, але жодної копійки пільговикам не дали… Нема компенсації — про посвідчення у обласних автобусах варто забути.

На Львівщині — 127 тисяч транспортних пільговиків. Перевізники області нарікають, їм досі не виплатили усі гроші за безкоштовних пасажирів за 2019 рік. Наприклад, борг Самбірського АТП — 1,6 мільйона гривень, а Львівського АТП-14 630 — три мільйони…

«Уся відповідальність за таку ситуацію лежить на Львівській обласній раді, — відзначив Іван Велійка. — Звертаємося до мешканців Львівщини, які користувалися пільгами у маршрутках — усі претензії з нового року висловлюйте не до нас, а до обласної ради. Сподіваємося, що в обласному бюджеті ще внесуть зміни і таки дадуть гроші на пільговиків».

Заступник директора департаменту соціального захисту Львівської ОДА Віктор Степанюк сказав «ВЗ», що в обласному бюджеті на компенсацію за пільговиків передбачено півтора мільйона гривень… А ось потреби у коштах, кажуть перевізники, у рази більші: з обласної скарбниці — сто мільйонів, з районних бюджетів — 26 мільйонів.

Іван Велійка каже, півтори мільйонів гривень вистачить, аби безкоштовно перевозити лише інвалідів першої групи (по зору). Також власники маршрутів вирішили, що фронтовиків і надалі будуть возити безплатно.

Схожі новини