Передплата 2024 ВЗ

Спалах дифтерії в Україні: лікар розповів чи вакцинуватися від хвороби та як її розпізнати

  • 28.10.2019, 17:58
  • 489

Раптовий спалах дифтерії показав: в Україні бракує ліків від цієї хвороби, а населення не знає, чи робити від неї вакцини.

Лише за останній тиждень в Україні дифтерію виявили майже у двох десятків людей. Сімейний лікар з Ужгорода Віктор Петров пояснює, що виявити дифтерію складно, бо вона не має чітко виражених симптомів, передає ТСН.

«Дуже сильно нагадує тонзиліт або ангіну. При дифтерії не буде боліти горло надзвичайно сильно. Може бути температура, яка коливається до 38», — каже лікар. Він додає, що «саме страшне у дифтерії, це ускладнення».

Лише аналізи можуть показати небезпечну паличку. Таких пацієнтів одразу шпиталізують. При важкому стані, порятунком для них є сироватка, але виявилося, що в Україні на неї дефіцит.

На Закарпаття привезли 8 флаконів сироватки дифтерійного антитоксину, але цієї кількості достатньо, аби врятувати одну людину у важкому стані. Щоб привезти в Ужгород, ці ліки забрали із сусідніх Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Лікар розповідає, як можна підхопити цю хворобу. «Повітряно-крапельний шлях — раз. При чханні і при розмові. Якщо ми їдемо в громадському транспорті і поторкали ручки. Подихали повітрям, посиділи на сидінні», — розповідає терапевт Наталія Гордієнко.

Сімейний лікар, терапевт чи лор — це ті спеціалісти, до яких необхідно звертатися невідкладно.

«Захворювання розвивається швидко. Коли заболіло горло і протягом доби наші домашні засоби не допомогли, то ми йдемо до лікаря сьогодні ввечері, а не завтра вранці. Ми не втрачаємо час. Тому що це загрожує наслідками», — зазначила терапевт.

Якби на Закарпатті вчасно не діагностували дифтерію, наслідки для п'ятнадцяти пацієнтів могли бути невтішними.

«За статистикою, ті особи, які інфіковані токсигенним штамом, можуть загинути у разі не введення їм сироватки в перші три доби після появи захворювання. І така летальність може становити 50%», — уточнив лікар Петров.

Аби не захворіти на дифтерію — дорослим необхідно раз у 10 років робити щеплення. Згідно з календарем щеплень, в дитячому віці — це два, шість і шістнадцять років. Вакцина для щеплень проти дифтерії в Україні є і вона безкоштовна.

Схожі новини