Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поліграфкомбітнат «Україна» вивів до €20 млн на рахунок естонської фірми

Авторські права на захисні елементи закордонного паспорту України належать приватній естонській фірмі Feature OU

Про це йдеться у розслідуванні журналіста Андрія Павловського. За інформацією журналістів-розслідувачів, за виробництво близько 16 млн українських закордонних паспортів та 4 млн ID-карт держава Україна заплатила за авторське право щонайменше 20 млн євро.

«Захисні голографічні елементи в українському закордонному паспорті запатентировані. Приватні структури отримують гроші за те, що вони встигли вчасно оформити авторське право на зображення, які знаходяться в українському паспорті. Наприклад, запатентовані назви „Україна“ і Ukraine, а також точки у вигляді символу і маленька карта України. Зареєстрований цей патент був у вересні 2014 року», — розповів Андрій Павловський.

Це відбулося через пару місяців після затвердження Кабінетом Міністрів України зразків та технічних описів цих державних документів.

У вересні 2014 року та у жовтні 2015 року естонською компанією OU FEATURE зареєстровано у Відомстві з інтелектуальної власності ЄС (European Union Intellectual Property Office (EUIPO) право інтелектуальної власності на промислові зразки, об’єктом яких є графічні зображення, що містять державну символіку України та використовуються у якості захисних елементів, імплантованих у бланки українських документів, які виготовляються ДП «Поліграфкомбінат «Україна» на замовлення Державної міграційної служби України, яку очолює Максим Соколюк. Останній був заступником Степанова в ПК «Україна» у 2014−2015 роках.

Feature OU очолює громадянин Естонії Дмитро Фокін. Сама компанія нічого не виробляє, а виступає посерединком. Статутний фонд компанії 2,5 тис. євро. Фокін керує ще 8 компаніями в Естонії, у кожній з них присутній засновник з України.

Замовником на розробку захисних голографічних елементів виступило держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна», яким з 2011 по 2016 років керував Максим Степанов. Його фірма «АйПі Девелопмент Груп ОЮ» зареєстрована за тією ж адресу, що і згадана Feature OU.

У журналістському розслідуванні Андрія Павловського наведено документ з однієї з нарад у Міністерстві внутрішніх справ України у 2012 році, де зафіксовано, що Максим Степанов заявив про те, що підприємство «Знак» (50% якого належить державі, 25% із яких — ПК «Україна) ніби-то «відмовилось у наданні комерційної пропозиції на поставку полікарбонатної сторінки», необхідної для виготовлення паспорта, і тому потрібно звернутися до закордонної компанії. Водночас директор ТОВ «Знак» Ігор Попович заявив журналістам, що ні поліграфкомбінат «Україна», ні її керівництво у період з 2011 по 2014 роки взагалі не звертався до них з пропозиціями.

Нагадаємо, згідно з наказом Служби безпеки України № 440 від 2005 року відомості про засоби захисту, технології і матеріали, якими реалізується захист бланків документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України з безконтактним електронним носієм, становлять державну таємницю.

На думку журналістів-розслідувачів, була запроваджена та продовжує функціонувати схема виведення державних грошей за межі України, шляхом розрахунків ДП «Поліграфкомбінат «Україна» за постачання захисних елементів, права інтелектуальної власності на промислові зразки графічних зображень яких належить іноземній комерційній структурі, для виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, паспорта громадянина України (ID-картка), посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання. Із 2014 року організовані поставки захисних елементів виробництва компанії SURYS (Франція) на ДП «Поліграфкомбінат «Україна» через естонську компанію-посередника OU FEATURE. Внаслідок цього за період 2014−2019 років естонська компанія заволоділа державними коштами у розмірі еквівалентному більшому 20 млн євро.