Передплата 2024 «Добрий господар»

Історична зустріч Зеленського і Трампа: про що розмовляли й що повідомили президенти обох країн

  • 26.09.2019, 08:25
  • 1 261

Кілька годин тому президенти США Дональд Трамп та України Володимир Зеленський закінчили спілкуватися.

Про це повідомляє ТСН.

Безпрецедентно затягнулася протокольна частина, яку знімає преса. Журналісти сподівалися на 30 секунд, можливо, на хвилину. Натомість — майже 20 хвилин. Журналісти активно ставили запитання і Трампу, й Зеленському. Це була фактично пресконференція двох президентів через скандал із стенограмою розмови. І розпочали президенти цю пресконференцію з жартів.

«Дякую кожному. Ми тут з президентом України. Він зробив мене більш відомим», — сказав Трамп.

«Краще бути на екрані, аніж спілкуватися телефоном», — зазначив Зеленський.

Нагадавши про запрошення Трампа до Вашингтону — візит, який так і не відбувся — Зеленський запрошує Трампа до України і навіть наполягає визначитися з датою. Але говорить і про серйозні речі — війну на Донбасі та Крим.

Трамп нагадує, що саме його адміністрації дала Україні реальну військову допомогу. І говорить про переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Мій головний пріоритет — це зупинити війну на Донбасі. Повернути наші території — Крим, Донецьк, Луганськ. Дякую за вашу підтримку у цих питаннях. Дуже дякую», — сказав Зеленський.

«Сполучені Штати допомагають Україні, але гадаю, що інші країни мають допомагати теж значно більше, аніж вони це роблять. Я сподіваюся, що ви з Путіним зустрінетеся й зможете вирішити ваші проблеми. Це буде надзвичайним досягненням», — наголосив Трамп.

Усю пресу цікавить так званий «Юкрейнгейт». Про це усі запитання з обох боків — і від американців, і від нас. Трамп каже, тиску не було. Це була розмова про боротьбу з корупцією.

«Коли син Байдена вивозить мільйони доларів з України, а вони нічого не знають, — це корупція. Коли син Байдена з Китаю везе один з половиною мільярд доларів — це не смішно. Гадаю, це страшна річ. Але я знаю, що він хоче зупинити корупцію», — сказав Трамп.

До Зеленського уваги преси чи не більше, ніж до Трампа — його чітку позицію чують уперше. Він каже, тиску не було, була просто розмова про корупцію. На запитання, чи виконуватиме обіцянку, яку давав Трампу розслідувати справи, що цікавлять американського президента, відповідає так: «Я нікому нічого не винен. Україна — незалежна країна. Ви самі знаєте, у нас новий генпрокурор Руслан Рябошапка, гарна чесна людина із західним досвідом. Він повинен розглядати будь-які справи. Які тут можуть бути обіцянки?!».

Одразу після зустрічі з президентом Трампом — закрита частина не дуже довго, через довгий протокол, бо за розкладом вже за годину після зустрічі з Зеленським у Трампа була нова. Президент Зеленський виходить до української преси. І переповідає: пояснив-таки Трампу про те, що Крим — український, адже всі пам'ятають, ще 2014 року, тоді ще кандидат у президенти Трамп дозволяв собі аж надто проросійські висловлювання про анексований півострів.

Журналісти уточнюють, що саме мав на увазі президент Зеленський, коли говорив у телефонній розмові з Трампом, що генпрокурор Руслан Рябошапка — «його людина на 100 відсотків».

«Уся моя команда — це мої люди. Це не власність моя. Я їм не наказую, що робити. Ми пройшли довгий якийсь шлях, шлях виборчої кампанії. Пан генпрокурор Рябошапка… він же не хотів бути генпрокурором. Ви знаєте про це?», — сказав президент України.

Загалом робочу поїздку Зеленський вважає успішною і сподівається, що «реклама» України скоро завершиться. Однак чекати цього, на жаль, не варто: демократи після розшифровки телефонної розмови Трампа та Зеленського заявляють один за одним, не помилилися, оголошуючи про початок процедури імпічменту.

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом «тривожну обіцянку». Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена — його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка.

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися.

24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, «президентським харасментом».

Схожі новини