Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд Люксембурга привів у виконання рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення 2,6 млрд дол з "Газпрому"

  • 14.08.2019, 17:33
  • 500

Суд Люксембурга привів у виконання рішення арбітражу про стягнення 2,6 млрд дол з "Газпрому".

Про це йдеться у квартальному звіті «Газпрому», передає «Інтерфакс-Україна».

Люксембурзькі відділення великих світових банків є безпосередніми кредиторами «Газпрому» за низкою кредитів. Крім того, в князівстві зареєстровано компанію-емітент його єврооблігацій Gaz Capital SA.

Як повідомлялося, НАК «Нафтогаз України» в лютому направила на адресу люксембурзьких підрозділів найбільших банків і Gaz Capital повідомлення про арешт будь-якої заборгованості й активів «Газпрому» в Люксембурзі. 15 квітня «Газпром» звернувся до суду Люксембурга з заявою про оскарження арешту та вступ у процес.

«Слухання у справі відбулися в червні 2019 року, 8 липня 2019 року люксембурзький суд відхилив клопотання ПАТ „Газпром“. ПАТ „Газпром“ опрацьовує подальші кроки щодо захисту своїх інтересів», — пише російська компанія.

«У травні 2019 ПАТ „Газпром“ стало відомо про ухвалення судом Люксембургу рішення про визнання і приведення у виконання арбітражного рішення у справі про транзит. 24 травня 2019 року ПАТ „Газпром“ подало клопотання про скасування цього рішення. Дату слухань на дату закінчення звітного кварталу не визначено», — також наголошується у звіті.

Раніше повідомлялося, що «Газпром» провадить роботу над новою програмою єврооблігацій з SPV у Великій Британії. Високий суд Англії та Уельсу в березні призупинив провадження у справі про визнання і приведення у виконання на території Англії та Уельсу рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 р розгляду між «Газпромом» і «Нафтогазом» у рамках контракту на транзит газу до закінчення провадження в апеляційній інстанції.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол за недопоставку обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на 2,018 млрд дол, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» повинен доплатити «Нафтогазу» 2,56 млрд дол.

«Газпром» ці рішення оскаржує, але українська сторона не хоче чекати на розгляд апеляції і розгорнула полювання на активи «Газпрому» в зарубіжних юрисдикціях. У звіті також повідомляється, що до аналогічних дій вдається НАК «Нафтогаз України» на території Нідерландів. Зокрема, 30 травня 2018 року Окружний суд Амстердама наклав арешт на належні «Газпрому» акції BSPC, що є оператором газопроводу «Блакитний потік», а також на погашення заборгованості нідерландських компаній групи перед ПАТ «Газпром» (кошти залишаються в розпорядженні цих підприємств). У Нідерландах НАК «Нафтогаз України» 17 вересня 2018 року подала клопотання про визнання і приведення у виконання арбітражного рішення у справі про транзит. Слухання в цій справі заплановані на грудень 2019 року, повідомив «Газпром» у новому звіті.

У голландській юрисдикції зареєстрований Gazprom Holding Cooperatie з активами на 1 млрд рублів. «Газпром» уже розпочав порятунок активів голландської групи, продавши через «Мосбіржу» 2,93% своїх акцій неназваному покупцеві. Також у російську юрисдикцію переводяться належні голландським і кіпрським компаніям групи акції «Росмереж» і ФСК.

Схожі новини