Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Банківські рахунки українців переведуть на стандарт IBAN: що варто знати

  • 29.07.2019, 15:28
  • 3 067

Вже з 5 серпня банківські рахунки громадян почнуть переводити у формат 29 цифр - до стандарту IBAN.

Про це пише Еспресо.

Що таке IBAN

IBAN (англ. International Bank Account Number) — це міжнародний формат коду банківського рахунку кожного клієнта, що відповідає вимогам ISO 13 616 та використовується для здійснення міжнародних банківських переказів. Зараз такий код використовується більше, ніж в 60 країнах світу.

По суті, головною відмінністю від українського формату є кількість символів в номері рахунку.

Зараз в Україні система банківських рахунків передбачає, що максимальний розмір номера рахунку — 14 цифр, а код банку та інші деталі треба прописувати окремо.

При цьому, кожна частина рахунку має своє інформаційне значення (як телефонний номер): спочатку йде код країни (UA), потім дві цифри контрольного розряду (за допомогою якого можна перевірити, чи коректним є відповідний клієнтський рахунок), наступні шість цифр позначають код банку, потім — власне сам номер рахунку, який не є фіксованим (до 31 жовтня 2019 року — від 5 до 14 символів, з 01 листопада 2019 року — від 5 до 19 символів).

Коли та яких змін чекати

Згідно з поясненням НБУ, з 5 серпня 2019 року нові рахунки клієнтам українські банки відкриватимуть вже відповідно до вимог стандарту IBAN, тобто з вказівкою коду країни, банку тощо.

Але йдеться саме про нові рахунки. Ті рахунки, які вже створені, банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях, тобто паралельно працюватимуть обидва стандарти.

«Усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунка», — наголошують у Нацбанку.

Також відомо, що нові номери звичайних користувачів, а також бізнесу будуть доступні в мобільному додатку банків вже з 5 серпня.

При цьому нових договорів з банком або переоформлення рахунків клієнтів не вимагатимуть.

А вже з 1 листопада IBAN-стандарт стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах.

Переваги IBAN

Як зазначають у НБУ, перехід на новий стандарт призведе до скорочення кількості обов'язкових реквізитів для платіжних документів.

Перекази як у межах України, так і за її межами проводитимуться швидше, стане простіше ідентифікувати платника й одержувача коштів, а також банк, який їх обслуговує.

Крім того, запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку.

Також, Національний банк планує запровадження стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку.