Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Через 30 років клімат у Києві буде як зараз у столиці Австралії, — дослідження

  • 13.07.2019, 18:58
  • 855

У 2050 році клімат у Києві буде як нині у Канберрі — столиці Австралії. До того часу температура влітку в українській столиці збільшиться на 6,5 градусів.

Про це свідчать результати дослідження Вищої технічної школи Цюриха, яке показує послідовну глобальну картину змін клімату великих міст світу протягом наступних 30 років, передає Громадське.

У цьому дослідженні вчені вивчали клімат 520 великих міст світу, використовуючи 19 показників, які показують зміни температури. Вони дійшли висновку, що в 77% найбільших міст у світі клімат буде схожий на нинішній клімат інших міст. А у 22% міст, ймовірно, будуть такі кліматичні умови, яких на сьогодні не існує на планеті. Ці тенденції підкреслюють надзвичайну вразливість тропічних і субтропічних міст, 30% з яких переживають зміни в абсолютно нових кліматичних режимах без аналогів у великих містах світу.

Максимальна температура влітку зросте на 6,7 градуса, а середня температура підвищитися на 3 градуси за Цельсієм.

Так дослідники прогнозують, що клімат Харкова буде схожим на Бухарест, а Дніпра — на столицю Македонії — Скоп’є. У Лондоні буде як у Барселоні, а в Стокгольмі — як у Будапешті, у Мадриді — як сьогодні в Марракеші, у Москві — як у Софії.

Вчені кажуть, що використовували кліматичний сценарій RCP4,5, який передбачає порівняно помірну зміну клімату.

Схожі новини