Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А холодильник забитий… книгами!

Княгининівська об’єднана територіальна громада не перестає дивувати не лише всю Волинь, а й Україну. Бо у її голови Олени Твердохліб та місцевих депутатів постійно народжуються цікаві ідеї для втілення. А з ними росте імідж волинських сіл.

Це тут що не зупинка міського транспорту — то унікальна родзинка. В одному селі люди чекають на автобус під розкритою книгою, яку підпирають олівці.

В іншому — на стилізованій сільській кухні, де випікаються сирники. На території ОТГ також збудували екологічні зупинки з природного каменю, під якими не спекотно улітку та затишно у вітряну та морозну погоду. Про благоустрій сіл, що входять у громаду, можна довго розповідати, адже вони змінилися дивовижно. Ось і нещодавно завдяки креативним мешканцям одного з населених пунктів — Сирники — втілилася гарна ідея з облаштування вуличної бібліотеки. Книги розмістили на полицях… холодильників, які з’явилися просто неба у селі. А щоб почитати їх можна було за будь-якої погоди, поряд поставили ретромобіль, що служить за читацьку залу.

— Ми взяли участь у конкурсі Британської Ради «Активні громадяни» й запропонували свій погляд на вуличну «хату-читальню», де все базується на довірі, — розповіла депутат Княгининівської ОТГ Галина Гарбарук. — Наша ідея перемогла.
Вигравши 7 тисяч гривень, активісти швидко зрозуміли, що коштів на все задумане забракне. Адже лише барвистий банер потягнув на 6 тисяч. Тож взялися дозбирувати поміж собою. Хтось пожертвував 20 гривень, хтось — 1000. Доброчинці віддали на потребу читальні старенькі холодильники. А автомобіль вдалося придбати всього за 5 тисяч гривень на металобазі. А ще ж треба було його почистити від іржі, пошпаклювати та пофарбувати. Аби довести усе до ладу, люди днювали й ночували біля сільського клубу, де тепер «працює» бібліотека під відкритим небом. Зате від побаченого результату ахнули навіть британці! Переконалися: у такому читацькому холодильнику кожен знайде собі щось до смаку.

Схожі новини