Передплата 2024 ВЗ

Миколаївські «копачі» увічнили гончара у камені

В історичній частині наддністрянського Миколаєва, на перехресті вулиць Лисенка, Вузької, Завалля, Полідовичів, постав пам’ятник гончареві. Саме цими ремісниками колись славилося місто, з цього промислу жили його поселенці, яких називали «копачами» (копали глину). Нині традиції предків продовжує чи не єдина в Україні гончарівна Ганна Драголюк. Майстриня брала участь у відкритті пам’ятника своїй професії.

Фігуру ремісника, який трудиться за гончарним верстатом, висік зі знаменитого демнянського вапняку місцевий скульптор Роман Мацюра (автор пам’ятника на могилі загиблого атовця, захисника Донецького аеропорту Богдана Здебського). У роботі митцеві допомагала дружина Богдана. Органічно доповнює композицію мозаїчний герб Миколаєва, викладений з кольорової кам’яної крихти.

Пам’ятник гончареві у Миколаєві виготовили з того ж каменю, з якого у давнину будували львівські кам’яниці і театри.
Пам’ятник гончареві у Миколаєві виготовили з того ж каменю, з якого у давнину будували львівські кам’яниці і театри.

— Місце ми підібрали не випадково, — розповів кореспондентові «Високого Замку» один з ініціаторів побудови пам’ятника гончареві, депутат міськради Святослав Дроздов. — У цій частині Миколаєва колись був невеличкий гончарний цех, тут мешкали наші ремісники. Зокрема, дідусі наших діяльних містян Олега Старовецького, Петра Кобрина, які чимало доклалися до вшанування гончарів. Задум визрів ще кілька років тому, планували поставити пам’ятник з бронзи. Щоб його спорудити, знадобилося б зо 20 тисяч доларів — такі кошти знайти було важко. 500 жителів цього мікрорайону звернулися до одного з народних депутатів, і той виділив 200 тис. грн. Значну частину коштів дала міська рада.

Під керівництвом міського голови Андрія Щебеля у райцентрі розробили програму відродження миколаївського гончарства. Вона передбачає підтримку майстрині Г. Драголюк, популяризацію її творчості, відкриття музею, виставок, тематичні виступи етнографічних колективів. Один з таких номерів, жартівливу «Копацьку польку», миколаївці побачили під час відкриття пам’ятника. Свою хореографічну композицію танцівники виконували, тримаючи у руках вироби Ганни Драголюк. І ще один жест поваги на адресу придністровських майстрів — площу, на якій постав пам’ятник гончареві, вирішено величати Копацькою.

Схожі новини