Передплата 2024 ВЗ

В’ятрович нагадав Кернесу про відповідальність та в’язницю, якщо проспекту в Харкові повернуть ім’я Жукова

  • 10.05.2019, 13:40
  • 452

Український інститут національної пам’яті звернувся до міського голови Харкова Геннадія Кернеса щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на честь Георгія Жукова і нагадали йому, що такі дії є порушенням закону.

Про це повідомив очільник Інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

«Можливе присвоєння будь-якому об’єкту права власності (об'єкту топоніміки) у м. Харкові імені Георгія Жукова суперечитиме вимогам частини шостої статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», — написав В’ятрович.

Також, за його словами, законність перейменування в інших населених пунктах України об’єктів топоніміки, названих на честь Георгія Жукова, у рамках виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», підтверджена рішеннями адміністративних судів, які станом на сьогодні набрали законної сили.

«У разі вчинення Харківською міською радою або будь-якими посадовими особами органів місцевого самоврядування м. Харкова дій або прийняття рішень щодо присвоєння імені Георгія Жукова будь-яким об’єктам права власності (об'єктам топоніміки) м. Харкова Український інститут національної пам’яті буде звертатися до Генеральної прокуратури України щодо визнання відповідних дій неправомірними та скасування відповідних рішень у судовому порядку та притягнення винних осіб до відповідальності», — зазначив В’ятрович.

Голова інститут нагадав, що порушення закону про декомунізацію представником влади карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

«Разом зупинимо реванш!» — додав В’ятрович.

Нагадаємо, мер Харкова Геннадій Кернес закликав городян підтримати петицію про повернення одному з проспектів міста його колишньої, радянської, назви — імені маршала Жукова.

Петиція про повернення проспекту його колишньої, радянської назви — імені маршала Жукова «Поверніть харків'янам історію!» була розміщена у відповідному розділі на сайті Харківської міської ради 8 травня і набрала за дві доби 5305 підписів з 5 тисяч необхідних для того, щоб її офіційно розглянула міськрада міста.

Схожі новини