Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Імунну систему навчили боротися з раком

  • 14.04.2019, 17:34
  • 568

Складність у зціленні від онкозахворювань полягає в тому, що наша імунна система не сприймає ракові тканини як загрозу, тому що насправді це і є рідні клітини організму — просто їх стає занадто багато.

Про це пише «Хроніка.інфо».

А ось ліки (як правило, це дуже великі і складні молекули хімічних сполук) імунна система атакує при будь-якому зручному випадку, приймаючи їх за шкідливі агенти ззовні. Єдиний спосіб лікування в даному випадку — позбавити людину імунної системи захисту і вже після цього впливати на пухлини.

Однак тепер вченим, здається, вдалося обійти це обмеження. Нова терапія вже успішно показала себе в боротьбі з прогресуючою формою неходжкінської лімфоми — пухлин лімфатичних тканин, які зазвичай практично не піддаються лікуванню. В даний час медики продовжують експерименти, намагаючись придушити аналогічним чином і інші «вперті» форми раку.

Група дослідників з госпіталю Mount Sinai в Нью-Йорку розробила нову терапію в процесі вивчення того, чому імунні Т-клітини то атакують, то не атакують пухлини. На папері це виглядає досить просто: візьміть рідні Т-клітини, заправте їх «хімічною зброєю» у вигляді ліків, і вуаля — збройні агенти самі відправляться на пошук загрози. Однак навчити ці клітини розпізнавати загрозу на практиці виявилося дуже непросто.

Пухлини вміло маскуються, використовуючи так звані імунологічні контрольні «точки» (ІКТ) — свого роду маркери на мембранах клітин, які запевняють імунну систему в тому, що перед нею самі звичайні клітини, які займаються своєю справою і знаходяться на своєму місці. Нова імунотерапія блокує ці сигнатури, таким чином дозволяючи Т-клітинам зробити свою роботу. Звичайно, в залежності від типу раку цей процес може відбуватись з різним ступенем успіху. Наприклад, зазначені неходжкінські лімфоми в теорії повинні бути відмінним кандидатом для такого простого лікування — однак спочатку рак майже не піддавався терапії. Але і цю проблему вдалося вирішити завдяки двом стимуляторам.

Один стимулятор необхідний, щоб залучити дендритні клітини до пухлини. Другий активує їх, спонукаючи продукувати спеціальні хімічні речовини, так звані антигени, на своїй поверхні. Вони схожі на плакати «Розшукується!» і допомагають Т-клітинам та іншим елементам імунної системи впізнати ворога.

В результаті кількість ракових ремісій у піддослідних тварин зросла вдвічі, в той час як випробування на людях зараз перебувають в активній стадії і вже показали перші позитивні результати. Звичайно, пройде ще чимало часу, перш ніж нова терапія буде вивчена в достатній мірі і поставлена ​​"на потік" - проте сам по собі факт залучення імунної системи до боротьби з раком є ​​істотним медичним проривом.

Схожі новини