Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Смачні і корисні продукти, що зменшують ризик захворювання на рак

Рак — хвороба, яка лякає багатьох, адже доступних ліків для його подолання досі немає в загальному обігу. Існують деякі інноваційні розробки, які вже зараз дають надію на те, що рак буде подолано. Запобігти розвитку такої хвороби можна не тільки медикаментозно, а й за допомогою дотримання певного раціону харчування

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Вчені довели, що вживання певних продуктів може зменшити ризики захворювання на деякі різновиди раку. Додайте до цього правильний спосіб життя: не куримо, підтримуємо правильну вагу, не нервуємо, виконуємо достатню кількість фізичних вправ, правильно харчуємось та даємо собі відпочити.

Захворювання на майже по­ловину різновидів раку можна оминути саме таким способом. Додайте до своєї скарбнички список продуктів, рекомендованих науков­цями.

Клітковина — одне із чудес приро­ди для організму. Упродовж 24 років велися дослідження, в яких брали участь понад 125 000 людей, які до­вели користь клітковини у боротьбі із захворюваннями на рак.

Вчені встановили, що пацієнти, які дотримувались дієти і їли продук­ти, багаті клітковиною, мали меншу ймовірність захворіти на рак печінки. Окрім того, такі продукти вбережуть від цукрового діабету та ожиріння. Продукти, що містять клітковину: малина, груша, інжир, журавлина, горох, квасоля, ячмінь, нут, насіння чіа, дикий рис, гарбуз, цілозернове борошно та продукти з нього (хліб, макаронні вироби). Вчені довели, що люди, які вживають цілозернові продукти, живуть довше та не хворі­ють на ракові недуги.

До речі, пшеничне борошно — це лише 25% цілісної пшениці. Зага­лом, рослини є найкращим харчо­вим продуктом, оскільки вони міс­тять багато клітковини і фітохімічні речовини, що борються із хворобою. Фітохімічні речовини — це те, що на­дає фруктам та овочам яскравих ко­льорів та аромату. Вони зменшують запалення, що може підвищити ймо­вірність раку.

Рослинний хімічний бета-каро­тин, який міститься у помаранче­вих та жовтих продуктах, особливо корисний для організму. Жінки, що дотримуються такої дієти, мають менші випадки раку шийки матки та незначне зниження ризику захворі­ти на рак молочної залози. Бобові - квасоля, сочевиця та нут — чудовий спосіб збагатити організм цинком. Багаті на цинк продукти — хумус та боби — живлять нас білками, які ма­ють важливе значення для здорово­го ДНК.

Спробуйте включити у свій раціон фалафель, приготований з нутом, та отримайте гідну дозу цинку щоден­но. Вживайте більше зелені. Зелень, зокрема шпинат і капуста — це пре­красний спосіб збагатитись вітамі­нами.

У горіхах міститься селен — мі­кроелемент, життєво важливий для нормального функціонування щито­видної залози. Найбільше селену у бразильських горіхах. Люди, які вжи­вають горіхи, мають менший ризик розвитку раку підшлункової залози та раку шийки матки, горіхи підтри­мують нашу імунну систему здоро­вою.

Вживаючи багату на каротиноїди їжу, люди отримують запас вітамі­ну А. Досить включити у своє меню солодку картоплю або темно-зе­лені листяні овочі (крес водяний, шпинат, листову капусту). Вітамін, А необхідний для розвитку здорових ембріонів, для збереження здоро­вих тканин та забезпечення належ­ної роботи імунної системи. Бро­колі та селера теж захистять ваше здоров’я. Селера може вбивати ра­кові клітини в організмі.

Помідори, грейпфрути та папая можуть зменшити ризик розвитку раку легенів, шлунка, простати та молочної залози. Уся річ у лікопені, який міститься у фруктах та овочах червоного та помаранчевого кольо­рів. Організм використовує йод для вироблення гормонів щитовидної залози, які допомагають контролю­вати наш метаболізм. Порушення у кількості таких гормонів в організмі сприяє розвитку пухлин. Для того, щоб отримати йод, слід вживати сир, йогурт, рибу (тріску, тунець), креветки, а також морські водорості.

В таких країнах, як Японія та Ки­тай, разом з променевою терапією використовують традиційне лікуван­ня раку за допомогою грибів. Китай­ські лікарі запевняють, що вживання хоча б одного гриба в день зменшує ризик захворювання на рак грудей. Проте вчені ще досліджують вплив грибів на здоров’я людей.

У дослідженнях, проведених по всьому світу, вчені послідовно ви­являють зв’язок між вживанням більшої кількості часнику і цибулі та розвитком раку товстої кишки. Та­кож є результати дослідження того, що часник і цибуля можуть бути ко­рисними для здоров’я грудей. Вва­жається, що часник і цибуля можуть бути хорошими борцями з раком, бо вони містять органо-сірчані сполуки з різким запахом, які можуть допо­могти безперебійно працювати на­шому серцю, мозку та кишечнику.

Виявляється, що серед любите­лів кави показник рівня захворюва­ності на рак шийки матки, печінки, гортані та молочних залоз набагато нижчий, ніж серед тих, хто кави не п'є. Якщо вам кава не до вподоби, спробуйте замінити її зеленим чаєм. Спірним є питання щодо впливу зе­леного чаю на розвиток ракових клі­тин, але доведено вміст поліфенолу саме у цьому різновиді чаю. Саме поліфенол не дає ділитися раковим клітинам в організмі.

За матеріалами Альони Гук підготувала Валентина Миколів.

Схожі новини