Смачні і корисні продукти, що зменшують ризик захворювання на рак
Рак — хвороба, яка лякає багатьох, адже доступних ліків для його подолання досі немає в загальному обігу. Існують деякі інноваційні розробки, які вже зараз дають надію на те, що рак буде подолано. Запобігти розвитку такої хвороби можна не тільки медикаментозно, а й за допомогою дотримання певного раціону харчування
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/507518/produkty-proty-raku.jpg)
Вчені довели, що вживання певних продуктів може зменшити ризики захворювання на деякі різновиди раку. Додайте до цього правильний спосіб життя: не куримо, підтримуємо правильну вагу, не нервуємо, виконуємо достатню кількість фізичних вправ, правильно харчуємось та даємо собі відпочити.
Захворювання на майже половину різновидів раку можна оминути саме таким способом. Додайте до своєї скарбнички список продуктів, рекомендованих науковцями.
Клітковина — одне із чудес природи для організму. Упродовж 24 років велися дослідження, в яких брали участь понад 125 000 людей, які довели користь клітковини у боротьбі із захворюваннями на рак.
Вчені встановили, що пацієнти, які дотримувались дієти і їли продукти, багаті клітковиною, мали меншу ймовірність захворіти на рак печінки. Окрім того, такі продукти вбережуть від цукрового діабету та ожиріння. Продукти, що містять клітковину: малина, груша, інжир, журавлина, горох, квасоля, ячмінь, нут, насіння чіа, дикий рис, гарбуз, цілозернове борошно та продукти з нього (хліб, макаронні вироби). Вчені довели, що люди, які вживають цілозернові продукти, живуть довше та не хворіють на ракові недуги.
До речі, пшеничне борошно — це лише 25% цілісної пшениці. Загалом, рослини є найкращим харчовим продуктом, оскільки вони містять багато клітковини і фітохімічні речовини, що борються із хворобою. Фітохімічні речовини — це те, що надає фруктам та овочам яскравих кольорів та аромату. Вони зменшують запалення, що може підвищити ймовірність раку.
Рослинний хімічний бета-каротин, який міститься у помаранчевих та жовтих продуктах, особливо корисний для організму. Жінки, що дотримуються такої дієти, мають менші випадки раку шийки матки та незначне зниження ризику захворіти на рак молочної залози. Бобові - квасоля, сочевиця та нут — чудовий спосіб збагатити організм цинком. Багаті на цинк продукти — хумус та боби — живлять нас білками, які мають важливе значення для здорового ДНК.
Спробуйте включити у свій раціон фалафель, приготований з нутом, та отримайте гідну дозу цинку щоденно. Вживайте більше зелені. Зелень, зокрема шпинат і капуста — це прекрасний спосіб збагатитись вітамінами.
У горіхах міститься селен — мікроелемент, життєво важливий для нормального функціонування щитовидної залози. Найбільше селену у бразильських горіхах. Люди, які вживають горіхи, мають менший ризик розвитку раку підшлункової залози та раку шийки матки, горіхи підтримують нашу імунну систему здоровою.
Вживаючи багату на каротиноїди їжу, люди отримують запас вітаміну А. Досить включити у своє меню солодку картоплю або темно-зелені листяні овочі (крес водяний, шпинат, листову капусту). Вітамін, А необхідний для розвитку здорових ембріонів, для збереження здорових тканин та забезпечення належної роботи імунної системи. Броколі та селера теж захистять ваше здоров’я. Селера може вбивати ракові клітини в організмі.
Помідори, грейпфрути та папая можуть зменшити ризик розвитку раку легенів, шлунка, простати та молочної залози. Уся річ у лікопені, який міститься у фруктах та овочах червоного та помаранчевого кольорів. Організм використовує йод для вироблення гормонів щитовидної залози, які допомагають контролювати наш метаболізм. Порушення у кількості таких гормонів в організмі сприяє розвитку пухлин. Для того, щоб отримати йод, слід вживати сир, йогурт, рибу (тріску, тунець), креветки, а також морські водорості.
В таких країнах, як Японія та Китай, разом з променевою терапією використовують традиційне лікування раку за допомогою грибів. Китайські лікарі запевняють, що вживання хоча б одного гриба в день зменшує ризик захворювання на рак грудей. Проте вчені ще досліджують вплив грибів на здоров’я людей.
У дослідженнях, проведених по всьому світу, вчені послідовно виявляють зв’язок між вживанням більшої кількості часнику і цибулі та розвитком раку товстої кишки. Також є результати дослідження того, що часник і цибуля можуть бути корисними для здоров’я грудей. Вважається, що часник і цибуля можуть бути хорошими борцями з раком, бо вони містять органо-сірчані сполуки з різким запахом, які можуть допомогти безперебійно працювати нашому серцю, мозку та кишечнику.
Виявляється, що серед любителів кави показник рівня захворюваності на рак шийки матки, печінки, гортані та молочних залоз набагато нижчий, ніж серед тих, хто кави не п'є. Якщо вам кава не до вподоби, спробуйте замінити її зеленим чаєм. Спірним є питання щодо впливу зеленого чаю на розвиток ракових клітин, але доведено вміст поліфенолу саме у цьому різновиді чаю. Саме поліфенол не дає ділитися раковим клітинам в організмі.
За матеріалами Альони Гук підготувала Валентина Миколів.