Передплата 2024 «Добрий господар»

Без болю і страждань: стало відомо, що люди відчувають перед смертю

  • 25.03.2019, 11:50
  • 3 981

Багатьох людей смерть лякає як процес, пов’язаний з біллю і іншими стражданнями. Натомість австралійські вчені з’ясували, що більшість вмирає без болю.

Дослідження фахівців з університету Вуллонгонга показало, що смерть в супроводі болісних симптомів — явище рідкісне, частіше при цьому спостерігаються менш тяжкі прояви, повідомляє «Прямий» із посиланням на Postimees.

Фахівці констатують, що протягом останнього десятиліття відбулося статистично значуще зменшення болю та інших симптомів, які проявляються в момент закінчення людського життя.

«Більше 85% пацієнтів, які отримують паліативну допомогу, не мають важких симптомів наступаючої смерті. Всупереч існуючим уявленням люди в останні дні або години свого життя досить рідко страждають від болю і відчувають менше неприємних симптомів, ніж при розвитку своєї хвороби», — йдеться в доповіді австралійських вчених.

Згідно з даними, отриманими ними, серед поширених симптомів, які спостерігаються у людей в кінці життя, є втома і втрата апетиту. При цьому прояв втоми перевершує хворобливу симптоматику. Але якщо біль ще можливо подолати за допомогою препаратів, впливати на інші симптоми проблематично.

«13,3% пацієнтів перед смертю повідомляли про сильний стрес через втому, 7,4% - про неприємні симптоми болю, 7,1% - про втрату апетиту», — розповіли дослідники.

Іншими симптомами, які спостерігаються в момент смерті, є складнощі з диханням, безсоння, нудота, проблеми з кишечником, перерахували вони. Дані симптоми зазвичай стають менш вираженими в міру згасання життя. У той же час фахівці відзначили, що проблема доступності паліативної допомоги продовжує залишатися актуальною.

Схожі новини