Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Завищені розцінки за газ: платити чи не платити?

У «Львівгазі» кажуть, офіційної постанови уряду про зменшення норм споживання блакитного палива ще немає

Наразі українцям ще зарано тішитися з того факту, що уряд знизив норми споживання газу — від 9,8 кубометра на одну особу на місяць до 3,29 кубометра (для домогосподарств, які не мають лічильників і використовують газ тільки для приготування їжі). Заява прем’єр-міністра Володимира Гройсмана від 30 січня про те, що чинні норми споживання блакитного палива завищені і газівники наживаються на людях, ще не підтверджена урядовою постановою.

Під час останнього засі­дання Кабміну прем’єр заявив, що уряд знизить завищені норми споживання газу (понад 9 «кубів» на люди­ну), бо люди обурені необґрун­тованими розцінками. Справ­ді, починаючи від листопада минулого року, в українців очі почали лізти на лоба від газо­вих платіжок, які почали їм над­ходити. Якщо людина платила за газ, припустимо, 100 гри­вень, то тепер мусить платити 400 грн. Гройсман запевнив, що завищені розцінки облгази і газзбути по всій країні вста­новили неправомірно, бо по­дали в суд на рішення уряду ще від 2016 року і виграли цей суд. Тобто суд скасував розрахунок 3,29 куба на особу, що дало можливість облгазам встано­вити розцінку на 9,8 куба на одну особу.

Володимир Гройсман закли­кав українців не платити за за­вищеними нормами споживан­ня, а платити лише за фактичне споживання (якщо є індивіду­альний лічильник) або за нор­мою 3,29 куб. м на особу. Анало­гічні заклики не платити видав і міністр соцполітики Андрій Рева, назвавши завищені пла­тіжки фейковими.

То як тепер бути українцям? Платити чи не платити? Як роз­повіла «ВЗ» прес-секретар ПАТ «Львівгаз» Ірина Пали­га, уряд ще не прийняв поста­нови про зниження норм спо­живання газу, це була лише заява прем’єр-міністра. «Нара­зі є тільки проект постанови про зменшення норм споживання. Він не опублікований ні на сай­ті Кабміну, ні в пресі, — сказала Ірина Палига. — Якщо буде офі­ційне рішення про зміну норм споживання, будемо його вико­нувати. Тобто якщо у мешканців буде переплата, це буде врахо­вано у подальших платіжках».

Схожі новини