Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Дрогобичі виготовляють медові напої, які не мають аналогів у світі

ГО «Гільдія медоварів» створила національні медові бренди

На ринку України нарешті з’явилися легалізовані медові напої! Це сталося завдяки членам Гільдії медоварів: створене ними підприємство «Укра­їнські медовари» одержало відповідну ліцензію. Виробництво працює у Дрогобичі (Львівська область), який тепер можна сміливо назвати столи­цею українського медоваріння: за допомогою і консультаціями до дрого­бицьких медоварів звертаються їхні колеги з усієї країни.

«Наше підприємство — єдине в Україні, яке виготовляє медо­ві напої легально, — наголошує засновник і директор компа­нії „Українські медовари“ Ро­ман Войтків (на фото). — Зага­лом, уживання саме медових напоїв „записане“ у генетично­му коді українського народу. На жаль, Україна досі не має у сві­ті напоїв свого національно­го бренду. Ну не самогон же та­ким брендом робити, чи не так? Я впевнений, що національними українськими брендами у світі напоїв повинні стати наші медів­ка й медак, які ми виготовляємо за традиційними народними ре­цептами».

Медак, пояснює пан Войт­ків, є унікальним бальзамом на основі меду, плодів і трав’яних настоянок. «Медак із горіхом допомагає налагодити робо­ту шлунка, — розповідає підпри­ємець. — Медак із бузиною, ли­пою, м’ятою і мелісою помічний, коли є проблеми з бронхами. Знаєте, коли починається осінь, у компанії „Українські медова­ри“ ніхто в аптеку не ходить: за перших симптомів застуди ви­пивають кілька разів по двад­цять грамів медака. До речі, на слово „медак“ мене вивів місце­вий краєзнавець Петро Сов’як. Підказав, що в Карпатах медові напої називають медяками. Але „медак“ звучить і пишеться кра­ще, зокрема, англійською. Пер­шою цю назву „затвердила“ моя дружина, а потім ми ухвалили назву „медак“ на загальних збо­рах Гільдії медоварів». Як роз­повів пан Войтків, один із меда­ків має назву «Дрогобицький»: до напою додано трохи дрого­бицької солі, з місцевого соле­виварювального заводу, одного з найстаріших у Європі.

«Уся наша продукція — без жодних консервантів, — каже підприємець. — Якщо один раз скуштуєте медові напої „Укра­їнських медоварів“, то неодмін­но придбаєте їх знову. До речі, українські заробітчани активно купують наші медівку й медак як подарунки. Адже це ексклюзив­ні напої — аналогів за кордоном немає».

Схожі новини