Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тротуари завалені снігом… Комунальникам начхати?

А в мерії кажуть, що сніг із центру вивозять. І топлять у Полтві…

На Різдвяні свята комунальні служби Львова працювали, м’яко кажучи, на слабеньку «трієчку». Вулиці (тротуари також), зокрема у центрі, де чимало туристів, були завалені снігом… Чому ж у центрі європейського міста не працювали двірники? І що взагалі коїться з комунальними службами?

«Прикро, що в самому серці Львова вулиці неприбрані й брудні, — сказав „ВЗ“ турист із Польщі Анджей, що приїжджав до нашого міста напередодні Різдва. — Під ногами снігова „каша“, і це у пішохідній зоні… Чому сніг ніхто не прибирає, не вивозить? Львів — красиве місто, але з прибиранням доріг взимку треба щось робити!».

Утім, в управлінні інженерного господарства Львівської міської ради запевняють, що 135 одиниць снігоприбиральної техніки працюють навіть вночі. Також до роботи, кажуть, залучено 27 піскорозкидувачів. «Із чого ви взяли, що вулиці в центрі міста погано прибирають? Це не так! — стверджує заступник голови Галицької районної адміністрації з питань житлово-комунального господарства Роман Гавчак. — У пішохідній частині центру Львова — щоденне механізоване та ручне прибирання. Щодня з цієї зони вивозимо 20−30 машин снігу. До речі, Галицький район — єдиний у Львові, звідки вивозять сніг. Його ми викидаємо у Полтву».

Чиновник нарікає: у Львові катастрофічно бракує двірників, особливо взимку. Лише у Галицькому районі є потреба у 50 двірниках. Тож засніжені дороги замітають головно пенсіонерки, деякі мають по три дільниці… Місячна зарплата двірників невелика — 4,5−5 тисяч гривень.

По такому тротуару на вулиці Смаль-Стоцького доводиться ходити на роботу.  Якби сніг вчасно прибрали, то крижаних калюж не було би... 
По такому тротуару на вулиці Смаль-Стоцького доводиться ходити на роботу.  Якби сніг вчасно прибрали, то крижаних калюж не було би... 

А тим часом…

На комунальних підприємствах Львова — понад 600 вакантних посад. Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Ірина Маруняк повідомила, станом на 15 січня 2019 року — 200 вакантних посад двірників, 143 вакантні посади у ЛМКП «Львівводоканал» та 300 вакансій у ЛМКП «Львівтеплоенерго». Велика кількість вакантних посад пов’язана з тим, що багато працівників звільняються і їдуть на роботу за кордон.

Схожі новини