Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні провели унікальну операцію на серці

  • 11.01.2019, 20:11
  • 621

В Україні лікарі Полтавщини провели унікальну операцію — імплантацію трикамерного автоматичного кардіовертер-дефібрилятора

Про це повідомляє Міністрство охорони здоров’я.

«Саме цей вид кардіохірургічних втручань дозволяє кожному третьому пацієнту отримати необхідну медичну допомогу та вийти з черги очікування на пересадку серця», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що операцію виконали лікарі відділення інтервенційної радіології Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського під керівництвом Валерія Залевського, завідуючого відділенням хірургії складних порушень серцевого ритму та електрокардіостимуляції Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

У МОЗ поінформували, що серце 62-річного пацієнта втрачало здатність скорочуватися і перекачувати кров.

«Діагноз „кардіоміопатія“ встановили ще 5 років тому. Окрім серцевої недостатності, пацієнту загрожувала раптова смерть від зупинки серця. Чоловік належить до групи пацієнтів, яким потрібна пересадка серця. Але людині можна допомогти без заміни серця — завдяки імплантації трикамерного кардіовертер-дефібрилятора», — повідомляють у МОЗ.

За словами Залевського, операція була складною, насамперед, для лікарів.

«Для пацієнта — це один з етапів процесу лікування. У нього ще є передсердна тахікардія і йому необхідне лікування порушення ритму. Поки що ми виконали втручання з нульовою травматизацією, яке не потребує відкриття грудної клітки. Ресинхронізація у різних пацієнтів дає різні результати. Є і такі випадки, коли пацієнти повертаються до здорового життя. Цей пацієнт не потребує якихось особливих рекомендацій щодо способу життя, достатньо пити достатньо води, стежити за вагою», — зазначив Залевський.

Схожі новини