Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Експерт порадив, як вибрати якісну рибу до новорічного столу

  • 29.12.2018, 16:57
  • 663

Якісну рибу до свят краще вибирати в великих магазинах, де є сертифікати і контроль якості і лише після уважного вивчення її зовнішнього вигляду і запаху.

Такі поради дав глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков в коментарі кореспонденту УНН.

«У маленьких магазинчиках через невеликий оборот товару продукти можуть залежуватися і тому шукати якісну рибну продукцію в них не варто. Так само уникайте вуличних стихійних ринків, на них риба невідомого походження. Віддайте перевагу супермаркету або спеціальним рибним магазинах з великою прохідністю, де рибу швидко розкуповують, і вона не встигає зіпсуватися. І де вона проходить хоч якийсь контроль та має супровідні документи. Втім, і тут треба бути уважним, так як супермаркет — це безвідходне виробництво», — пояснив Олександр Чистяков.

За його словами, охолодженими в Україні, в основному, продають штучно вирощених норвезького лосося, форель, дораду, сибаса, яких завозять в Україну в такому вигляді. Охолоджена промислова риба (далекосхідний лосось, горбуша, тріска, зубатка, палтус, навага та ін.) з великою часткою ймовірності була завезена замороженою й розморожена перед продажем.

«Справа в тому, що на сучасних риболовецьких траулерах улов піддають глибокому заморожуванню прямо на кораблях і в такому вигляді везуть в вагонах з холодильниками. Але охолоджена риба дорожче мороженої. І тому в гонитві за прибутком продавці йдуть на хитрість, разморожуючи рибу. Але при цьому в м'ясі риби починаються незворотні процеси. Тому промислову рибу безпечніше і дешевше купити замороженою», — додав експерт.

Найкраще ж, на його думку, купувати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів. Як правило, це карась, короп, товстолобик, білий амур, а також щука, форель, стерлядь. Зазвичай вони штучно вирощені на місцевих фермерських рибних господарствах.

При цьому експерт повідомив, що у несвіжої риби темніють очі і зябра, з'являється запах і слиз, тьмяніє і відшаровується луска. «Рибу, яка зле пахне промивають марганцівкою, приберають слиз, відрізують голову і знову викладають на прилавок. Якщо в такому вигляді її знову ніхто не купить, тушку заморозять або розріжуть на стейки і загорнуть в плівку. Але якщо вона і в такому вигляді не знайде свого покупця, то зіпсований делікатес віддають у відділ кулінарії, де його гарненько замаринують, поллють соусом і підсмажать. А можуть просто пустити на фарш», — додав Чистяков.

Крім того, за його словами, «лежану» рибу можуть перетворити в підкопчене філе або ж засолити її. Також варто звернути увагу на цінник: якщо є додаткова наклейка, краще її відірвати і прочитати інформацію, викладену на найпершому ціннику.

Крім того, за його словами, рибу, яку продають по акції, швидше за все, просто хочуть швидше «спихнути», тому від покупки такого товару краще взагалі відмовитися.

Схожі новини