Передплата 2024 «Добра кухня»

Статую Скорботного Христа не реставрували 400 років!

Кошти з Аукціону надій підуть на відновлення унікальної скульптури, що вінчає купол Каплиці Боїмів.

У Львові за кошти, зібрані під час благодійного Аукціону надій, відреставрують унікальну статую «сидячого Христа», що на куполі Каплиці Боїмів. Як розповів «ВЗ» один із організаторів акції, фотограф Сергій Смирнов, 20 грудня відбудеться вже тринадцятий за ліком такий аукціон. Кошти збиратимуть студенти Університету банківської справи.

«Упродовж останніх 12-ти років ми зуміли разом реалізувати 12 соціальних проектів, які залишили слід в серцях людей, — каже Сергій Смирнов. — А це, зокрема, відновлення старовинної дерев'яної церкви у Кутах, інкубатор для пологового будинку у Львові, комп'ютерний клас для вихованців колонії у Городку, реабілітаційний кабінет для дітей з вадами слуху у Харкові, очищення ріки Вільшанка на Черкащині, креативний простір для нечуючих у Києві».

Також одним із важливих проектів Аукціону було відновлення статуї Меркурія на одному з будинків по вул. Січових Стрільців. Тепер на черзі — Скорботний Ісус.

Каплицю Боїмів називають недослідженою загадкою XVII століття. Фігура Ісуса Христа на куполі каплиці встановлена приблизно у 1597−1605 р., до її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер — видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє». Вони звернені до кожного з нас… На жаль, статуя не реставрувалась близько 400 років і потребує порятунку!

До участі в Аукціоні надій вже жертвують свої твори-лоти небайдужі і творчі львів’яни. Це твори таких відомих художників, як Петро Скоп, Тетяна Тарасенко, Євген Безніско (картину передала його друга дружина Леся Безніско), фотограф Ілля Лєвін та інші. Також у Каплиці Боїмів відбулася благодійна екскурсія за підтримки Львівської Національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Організатори подякували присутнім за благодійний внесок — 2000 гривень, які переказали на банківські реквізити Аукціону.

Схожі новини