Передплата 2024 «Добра кухня»

Названо дату майбутнього Об’єднавчого собору українських православних церков — ЗМІ

Окрім того, стали відомими подробиці запропонованого Синодом у Стамбулі проекту майбутньої помісної церкви в Україні

Об'єднавчий собор українських православних церков скличуть 15 грудня 2018 року. Про це «Апострофу» повідомили джерела в церковних колах.

Зокрема, як стало відомо, на соборі затвердять статут єдиної помісної церкви в Україні, оберуть предстоятеля новоствореної церкви. Згодом, саме він і повинен буде отримати томос з рук Константинопольського патріарха.

Неназвані джерела «Апострофа» повідомляють також, що найвищим титулом в автокефальній церкві України буде митрополит Київський, а не патріарх. Про це свідчить проект статуту для автокефальної православної церкви в Україні, який є в розпорядженні «Апострофа».

Згідно зі статутом, в українській церкві запровадять грецьку практику управління церквою: очолить її митрополит Київський, а не патріарх. Крім того, замість Священного Синоду вводиться так званий Річний Синод, що складається з 12 митрополитів, які змінюватимуться щороку.

Неформальним главою православної церкви в Україні буде Константинопольський патріарх, який також буде останньою інстанцією з усіх найважливіших питань нової церкви. Також Константинополь вирішуватиме і всі конфліктні питання.

Ще одне положення статуту обмежує контакти з українською діаспорою за кордоном. У тексті сказано: «У православній діаспорі православні християни-українці окормляються єпархіальними архієреями Вселенського Патріархату». Тобто вся українська православна діаспора в церковному відношенні буде підпорядковуватися Константинополю, і українські парафії за кордоном управлятимуться із Фанара, а не з Києва. Українська автокефальна церква, на відміну від інших автокефальних церков, не зможе відкривати власні парафії на території інших країн. Як правило, автокефальні церкви самі відкривають свої закордонні парафії і самі управляють ними.

Ще один цікавий момент — процедура канонізації святих. Таке право є частиною повноважень автокефальних церков. Як сказано в затвердженому проекті статуту для нової церкви, архієрейський собор майбутньої Православної церкви в Україні «піклується про отримання святого мира від Матері-Константинопольської церкви, … готує пропозицію щодо внесення в святці нових святих і подає його в Священний синод Вселенського патріархату», який і здійснює акт канонізації.

Схожі новини