Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нова грузинська «цариця» — Саломе Зурабішвілі

  • 29.11.2018, 19:34
  • 636

Обрана президент Грузії Саломе Зурабішвілі 30 років працювала у МЗС Франції. А за президентства Саакашвілі очолювала МЗС Грузії.

За даними Центральної виборчої комісії Грузії, новим президентом країни обрано Саломе Зурабішвілі. Незалежна кандидат, підтримана правлячою партією «Грузинська мрія», одержала у другому турі виборів 59,52% голосів виборців. Суперником Зурабішвілі у другому турі був кандидат від опозиційної коаліції «Сила в єдності» Григол Вашадзе.

У першому турі президентських ви­борів, який відбувся 28 жовтня, Зу­рабішвілі одержала 38,66% голосів, а Вашадзе — 37,7%. Третім із 10,9% голосів був висуванець «Європейської Грузії» Да­вид Бакрадзе, який закликав своїх вибор­ців у другому турі голосувати за Вашадзе. За даними екзит-полу Edison Research, проведеного незадовго до другого туру, за Вашадзе хотіли голосувати 56% опита­них, за Зурабішвілі — 44%. Але у день голо­сування грузини вирішили інакше…

Уряд Грузії допоміг провладній канди­датці Зурабішвілі, «обнуливши» перед дру­гим туром банківські заборгованості понад 600 тисяч грузинських громадян.

Як пояснив прем’єр-міністр Ма­мука Бахтадзе, йдеться про фінансові зобов’язання щодо банків та інших фінан­сових інституцій, загальною сумою близь­ко півтора мільярда ларі (понад 15 мільяр­дів гривень).

Ініціативу про списання заборгованос­ті населення першим озвучив опозиційний кандидат Вашадзе. За його словами, «Гру­зинська мрія» привласнила ініціативу опо­зиції… Цікаво також, що другий тур прези­дентських виборів призначили на робочий день, 28 листопада, оголосивши його ви­хідним. На думку експертів, це ускладнило участь у виборах грузинам, які живуть за кордоном і не мають можливості проголо­сувати у посольстві в робочий час. Фаво­ритом цієї категорії був кандидат від опо­зиційної коаліції.

Саломе Зурабішвілі народилася у Франції, понад 30 років працювала у французькому МЗС, була, зокрема, по­слом Франції у Тбілісі. Після Революції тро­янд приїхала до Грузії і за президентства Міхеїла Саакашвілі очолювала грузинське МЗС. Згодом Зурабішвілі перейшла в опо­зицію до Саакашвілі. І навіть заявила, що російсько-грузинську війну серпня 2008 року розпочала не Росія, а Грузія… Під час виборчої кампанії Зурабішвілі підтримала уряд Грузії, який висунув ідею легалізувати марихуану. Опозиція назвала пані Саломе «королевою конопель», розкритикувала Зурабішвілі також Грузинська православ­на церква. У відповідь Зурабішвілі заяви­ла про готовність переглянути конкордат — документ, що визначає тісні відносини між церквою і державою…

За зміненою конституцією, президент Грузії позбавлений багатьох повнова­жень, однак має право помилування за­суджених. Якби переміг Вашадзе, екс-президент Саакашвілі (його засуджено в Грузії заочно) та деякі його соратники мо­гли би розраховувати на помилування. І екс-глава Одеської ОДА міг би повернути­ся у грузинську політику… Але президен­том стала Зурабішвілі.

Автор: Андрій Воронич

Схожі новини