Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Константинополі озвучили назву майбутньої об’єднаної церкви в Україні після надання Томосу

  • 02.11.2018, 15:15
  • 945

Після Об’єднавчого собору, єдина помісна церква матиме назву «Православна церква в Україні».

Про це заявив архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, доктор богослов'я, архієпископ Тельміський Іов (Геча) в інтерв’ю ВВС Україна.

«Не „Українська православна церква“, тому що церква є єдина… Вона належить Христу, а не якійсь нації чи державі», — сказав він.

«Грецькою мовою назви церков так і звучать: Православна церква в Греції, в Сербії, в Болгарії. Слов'янські назви — Болгарська, Сербська чи Російська православна церква — вживаються неправильно і вказують на етнофілетизм, тобто релігійний націоналізм», — пояснює архієпископ Іов.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ К П Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

15 жовтня Російська православна церква заявила про розірвання відносин з Константинопольським патріархатом.

Схожі новини