Передплата 2024 ВЗ

У Самборі урочисто пом’янули жертв тоталітарних режимів

Лише у єдності та примиренні заради майбутнього — сила України та гарантія того, що страшні події ХХ сторіччя не повторяться

1 листопада, з нагоди 75-ї річниці вшанування пам’яті всіх жертв нацизму і 100-річчя Листопадового Чину, на єврейському цвинтарі самбірська громада, місцеве духовенство, представники влади, єврейської громади, волонтери, учасники АТО та члени молодіжних християнських організацій спільно пом'янули невинно вбитих мешканців міста. На місці старих єврейських поховань знайшли вічний спокій розстріляні в часи фашистського свавілля мешканці міста Самбір — українці, євреї, поляки, а також сімнадцятеро воїнів за свободу України.

У заході взяв участь й ініціатор проекту «Пам'ятай» — уродженець Самбора, а нині громадянин Канади, член ради директорів канадської ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» Марк Фрайман, який ще на початку ХХІ століття запропонував місту коштом благодійників облаштувати Меморіальний парк на місці захоронень, аби гідно зберегти історичну пам'ять всіх постраждалих народів. Батьки Марка мешкали у Самборі та дивом врятувалися від нацистської розправи, а згодом емігрували.

Ідею підтримує мер Самбора Юрій Гамар, депутатський корпус та представники місцевої громади, бо переконані, що лише у єдності та примиренні заради майбутнього — сила України та гарантія того, що страшні події ХХ сторіччя не повторяться.

Директор Київської Єврейської громади Анатолій Шенгайт, який координує реалізацію проекту, зазначив, що Меморіальний парк стане освітнім і музейним простором, екуменічним осередком, куди зможе завітати представник будь-якої релігійної конфесії та помолитися на могилах тих, хто тут спочиває.

Після спільної молитви учасники пам'ятного віче запалили свічки на місцях поховань та, за єврейською традицією, поклали камінці на могили рідних і близьких.

Усі присутні також вшанували загиблих героїв ЗУНР й УГА на міському кладовищі Самбора.

Схожі новини