Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Радехівщині вшанували пам’ять героя УПА

У Лопатині відкрили меморіальну дошку Богданові Новосаду (Орку)

У свято Покрови Пресвятої Богородиці і в День захисника Вітчизни громада селища Лопатин Радехівського району вшанувала пам’ять героя, вояка УПА, архіваря районної референтури Служби безпеки ОУН Богдана Новосада (Орка).

На фасаді місцевої школи відкрили і освятили меморіальну таблицю зі зображенням славного земляка, який загинув у нерівному бою з військами НКВД 28 травня 1951 року. Ось як описав той бій заступник командира воєнної округи УПА ВО-2 «Буг», в'язень німецьких концтаборів, керівник розвідки Закордонних Частин ОУН (з 1951), Голова Головної Ради ОУН, заступник президента Світового конгресу вільних українців (СКВУ) в Європі Степан Мудрик-Мечник: «На господарство у Лопатині, де квартирували друзі (Орко, Гай та МаркіянРед.), зробили наскок близько 150 большевиків… Вони пропонували друзям здатися живими… На підлі звернення і заклики большевицьких катів друг Орко відповів короткою промовою, заявивши наприкінці: «Здаватися вам, катюги, не будемо ніколи, доки в наших руках зброя. Сьогодні гине нас троє — українських революціонерів, а завтра на наше місце повстане триста і помститься за нашу смерть».

Бій тривав кілька годин. Від пострілів зайнялися сусідні будинки. Коли закінчилися набої, троє повстанців серед вогненного виру застрелили себе, аби не потрапити у руки енкаведистів.

Схожі новини