Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Самборі перенесуть хрести заради впорядкування Меморіального комплексу на єврейському кладовищі

Із закликом до такого великодушного кроку до містян та міської ради Самбора звернулися Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав та Патріарх Київський і всієї Русі-України, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет

«1 листопада цього року виповнюється 100 років Листопадового чину, здійсненого Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців, що призвело до встановлення влади Української Держави на землях Галичини, та створення згодом Західно-Української Народної Республіки в роки Першої світової війни, — пишуть у свому листі отці двох українських церков. — Також цього року та на початку майбутнього виповнюються 75 роковини знищення нацистами представників єврейської громади міста, християн, які їх переховували, а також розстрілу українських юнаків, які боролися за незалежність України в роки Другої світової війни».

Церковні лідери нагадують, що у спільному листі від 25 вересня 2017 року вже зверталися до самбірців з благословенням щодо влаштування Меморіального комплексу у районі єврейського кладовища м. Самбора.

«Для належного відзначення річниці відновлення нашої державності, усвідомлення міжнародної й міжнаціональної сутності української революції та наших національно-визвольних змагань, гідного вшанування наших героїв та жертв людиноненависницьких окупаційних режимів на нашій землі, вважаємо доцільним і просимо вас зробити все необхідне для того, щоби на місці розстрілу учасників визвольних змагань за незалежність України освятити пам'ятник, споруджений згідно з погодженим з громадою проектом.

Цього дня благословляємо вам з урочистою відправою перенести хрести, які нині встановлені на місці майбутнього меморіалу, на глибоко символічне місце — цвинтар Січових стрільців. Поєднуючи таким чином нашу пам'ять про драматичні події двох світових воєн на нашій землі, ми надихатимемо теперішнє покоління на захист нашої Батьківщини в дні нової агресії.

Закликаємо всіх людей доброї волі об'єднатися навколо цієї надважпивої справи і запевняємо вас у нашій молитовний підтримці", — сказано у спільному зверненні глав УПЦ (КП) та УГКЦ.

Схожі новини