Передплата 2024 «Добра кухня»

Японія випробує перший «космічний ліфт»

  • 05.09.2018, 14:36
  • 623

Команда японських науковців під керівництвом Йоджі Ісікава проведуть випробування найпростішого космічного ліфта.

Про це повідомляє «Еспресо» із посиланням на Phys.org.

Вантажі на такому ліфті будуть переміщуватись по десятиметровому тросу, натягнутому між двома супутниками Дослід дозволить зрозуміти, наскільки можливе транспортування вантажів в космосі таким способом.

Дослідники запустять на МКС два десятисантиметрових супутники, пов'язаних між собою металевим тросом. Пристрої будуть відправлені у відкритий космос і поступово стануть віддалятися один від одного, розмотуючи трос.

Якщо перша частина експерименту пройде успішно, між супутниками буде переміщатися мініатюрний вантажний контейнер.

У контейнері будуть перебувати вантажі різної маси, а вчені будуть відслідковувати зміни в його траєкторії в залежності від ваги.

«Теоретично ідея про будівництво такого космічного ліфта виглядає цілком переконливою. Космічні подорожі можуть стати чимось популярним в майбутньому», — каже Йоджі Ісікава.

«Це буде перший в світі експеримент з перевірки руху ліфта в космосі», — йдеться в матеріалі. Рух моторизованого «ліфта» буде контролюватися камерами на супутниках.

Це все ще віддалений прототип від кінцевих цілей проекту, які будуються на довгій історії мрії про «космічний ліфт». Ідея була вперше запропонована в 1895 році російським вченим Костянтином Ціолковським після того, як він побачив Ейфелеву вежу в Парижі і була переглянута майже через століття в романі Артура Кларка.

Але технічні бар'єри завжди містили плани, які застрягали на концептуальному етапі. Японська будівельна фірма Obayashi, яка співпрацює з проектом університету Сідзуока, також вивчає інші способи створення власного космічного ліфта для розміщення туристів в космосі в 2050 році.

Компанія заявила, що може використовувати технологію вуглецевих нанотрубок, яка більш ніж в 20 разів міцніша за сталь, щоб побудувати вал підйому 96 000 км над Землею.

Схожі новини