Передплата 2024 ВЗ

Скрипаль-віртуоз Олег Криса дав концерти в Японії на підтримку України

Два доброчинні концерти на підтримку України дав 7 липня в японській Сайтамі світової слави скрипаль-віртуоз Олег Криса

Нагадаємо, в червні він виступав із симфонічними оркестрами в Києві й у Львові. Разом з маестро на сцену в Сайтамі виходили японські й українські артисти. Їхня вишукана музика полонила залу, в якій зібралися люди, що вболівають за долю України.

Митці створили атмосферу єднання, співпереживання та щирої підтримки українців у час війни. Прихильність глядачів здобули скрипалька Чіє Савада, співак-бас Денис Вишня, саксофоніст Петро-Кента Ігараші, віолончелістки Тетяна Лаврова і її донька Яна Лаврова, піаністка Мегумі Канеко, диригент і композитор Кенічі Нішізава, японський хор «Щедрик» та інші учасники програми. До слова, японки виходили на сцену в українському національному вбранні, а в ролі козака був Денис Вишня, який уже 14 років живе з родиною в Японії, де пропагує українське мистецтво.

Глядачі тривалими оваціями не відпускали митців зі сцени

Упродовж двох концертів – денного й вечірнього – артисти виконали низку творів українських композиторів Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Мирослава Скорика. А ще на «біс» – відому пісню «This land is your land», яка лунала в «оновленому» вигляді – у ній згадано українські міста Маріуполь, Чернігів та інші, які зазнали рашистських атак, руйнувань та людського горя. Ідею з «актуалізацією» пісні втілив продюсер обох концертів – японський громадський діяч і редактор журналу Джунічі Ковака.

Присутність чотирьох українських медійників і громадських діячів – членів делегації національної творчої спілки та Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» – додала культурному дійству в Сайтамі неповторної атмосфери. Людмила Мех, Сергій Шевченко, Тетяна Калиновська, Олена Макаренко спілкувалися з гостями, глядачами, учасниками концерту; люди купували у фоє сувенірну продукцію, робили пожертви на підтримку української преси. А про подарунок японки Хіроко Накадзіми Джунічі Ковака сказав: «Ці чудові значки у вигляді прапора України, а також інші сувеніри в синьо-жовтих кольорах – від душі зроблений внесок шанувальниці в підтримку вашої країни».

Японська пані Хіроко Накадзіма виготовила сувеніри в синьо-жовтих кольорах
Японська пані Хіроко Накадзіма виготовила сувеніри в синьо-жовтих кольорах

У денному концерті його учасники зробили видатному скрипалеві велику приємність – на сцені привітали 80-річного Олега Васильовича Крису піснею «Многії літа!». Зворушений артист зізнався, що це для нього чудовий сюрприз. А відтак додав, що своїми улюблених країнами, крім України, вважає Польщу, на території якої народився (але після того, на жаль, жодного разу не бував у рідному селі Ухані, що в Люблінському воєводстві), та... Японію. Дитинство і юність скрипаля минули, як відомо, у Львові, де жила його мати й де маестро, тепер громадянин США, має родичів.

У прикінцевій частині денної, а потім і вечірньої програми артисти натхненно виконали Державний гімн України. Його співали, поклавши правицю на серце, і дипломати, і преса, і краяни-глядачі, які приїхали до Сайтами з різних міст Японії.

Сергій Шевченко

Схожі новини