Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Буковинський аеропорт носитиме ім’я Леоніда Каденюка

Таке рішення ухвалено на громадських слуханнях у Чернівцях

Міжнародний аеропорт у Чернівцях, якому цієї весни виповнилося 85 років, носитиме ім’я уродженця Буковини (походить зі села Клішківців Хотинського району), першого астронавта незалежної України Леоніда Каденюка. Як відомо, українець, який на американському «шатлі» побував із синьо-жовтим прапором у космосі, помер 31 січня на 68-му році життя.

За те, щоб дати ім’я Каденюка буковинському летовищу, проголосували учасники громадських слухань, чернівецькі депутати, журналісти. Тепер справа за міською радою, яка повинна узаконити цю ініціативу.

Незабаром ім’я першого українського астронавта носитиме і одна з київських магістралей. Столична громадськість пропонувала на його честь перейменувати вулицю Московську або ж проспект Комарова (названий на честь радянського космонавта). Увічнення пам’яті Леоніда Каденюка передбачає постанова Верховної Ради України. Парламент рекомендував органам місцевого самоврядування назвати на честь астронавта вулиці, провулки, площі, сквери, навчальні заклади, військові частини, заклади, встановити меморіальні дошки. А Національному банку України доручено виготовити і ввести в обіг пам’ятну монету на честь Каденюка.

Схожі новини