Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Звільненому з російської тюрми політв’язню Костенку дали квартиру в гуртожитку в Києві

  • 03.08.2018, 16:56
  • 494

Українець відсидів у в’язниці повний термін за фальшивим звинуваченням російських силовиків.

Українському політв’язню Олександру Костенко, який вийшов на свободу в РФ, облаштували тимчасовий прихисток в одному зі столичних гуртожитків. Про це повідомила «Українська правда» з посиланням на Уповноважену з прав людини Людмилу Денісову.

«Олександр — кримчанин, родина його живе в анексованому Криму. Повернутись туди для нього не є можливим. Ми намагалися зв’язатися з Оленою Костенко — мамою Олександра, але її телефон відключений. Потрібно було знайти для нього житло», — зазначила вона.

Денісова каже, що для того, щоб вирішити це питання довелося звернутися спочатку до прем’єра Володимира Гройсмана і до столичного міського голови Віталія Кличка.

«Приміщення було знайдено — це 2 кімнати з балконом, санвузлом. Частково мебльовані — є три ліжка, нині займаємось доукомплектуванням меблями. Безумовно, це тимчасове житло на півроку — рік», — пояснила Денісова.

Також вона зазначила, що офіс омбудсмена допоможе Костенку оформити статус внутрішньо переміщеної особи і всі інші документи.

Уповноважена президента в Мінській гуманітарній групі Ірина Геращенко сподівається, що Костенку своєчасною виплатять кошти від уряду. Також посадовиця на своїй сторінці у Facebook повідомила, що українська сторона заздалегідь готувалася до звільнення українця, бо «з боку РФ можуть бути «сюрпризи».

«Зранку українські дипломати забрали Олександра. Зараз з ним радник з консульських питань Геннадій Брескаленко. На нашій дипломатичній автівці вони їдуть до Москви, де ночуватимуть у Посольстві», — повідомила Геращенко.

Вона додала, що 4 серпня у супроводі двох українських дипломатів Костенка повернуть до Києва.

Схожі новини