Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Батько заборгував аліменти? Мати може вивезти дитину за кордон без його відома

Нові правила дозволяють одному з батьків виїжджати за кордон разом із дитиною без письмової згоди на це іншого члена родини (терміном до місяця).

Про це повідомили у прес-службі Міністерства юстиції України.

За словами заступника міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлани Глущенко, один із батьків, який вивозить дитину за кордон, повинен повідомити про виїзд рекомендованим листом іншого члена родини, який виплачує аліменти. «У листі необхідно вказати мету виїзду, куди саме їде дитина, а також термін, на який дитина покидає територію України», — каже пані Глущенко.

При перетині кордону батькам потрібні будуть такі документи:
 рішення суду чи органів опіки, які встановили місце проживання дитини;
 документи, що підтверджують мету і термін виїзду (це може бути довідка з медичної чи навчальної установи, бронювання квитків).

Також у Мін’юсті підкреслили: дозвіл від одного з батьків не буде потрібний навіть при умові, що одна зі сторін має намір виїхати за кордон більше, ніж на місяць, — у випадку заборгованості з виплати аліментів одним із батьків терміном від трьох місяців, або якщо дитина хвора. «У цьому випадку на кордоні доведеться надати довідку про заборгованість іншого з батьків зі сплати аліментів, і за необхідності — довідку про хворобу дитини», — пояснюють у міністерстві.

У випадку порушення терміну перебування поза територією України батька чи матір дитини можуть обмежити у праві самостійного вирішення питання виїзду дитини за кордон (протягом одного року), і накласти штраф.

Схожі новини