Передплата 2024 «Добрий господар»

Залишити тварину вдома чи взяти зі собою у відпустку? Поради власникам чотирилапих

Перед тим, як планувати поїздку на відпочинок, власники собак і котів замислюються: брати чотирилапого улюбленця зі собою чи залишити у сусідів чи родичів.

Якщо не хочете мати у дорозі зайвий клопіт, краще залишіть. Але віддати тварину треба «у добрі руки». Це може бути людина, яку тварина добре знає. Якщо ж не дружите зі сусідами і маєте погані стосунки з рідними, віддайте свою тваринку у спеціальний готель. Але у жодному разі не погоджуйтеся на послугу «з рук у руки». Знайдіть зайву годину і відвезіть мурчика чи рексика на місце самі, щоб на власні очі оцінити умови утримання. У тваринному готелі власник зобов’язаний пред’явити паспорт на майбутнього «утриманця» (якщо він у вас є) і довідки про щеплення.

Якщо зважилися все-таки брати чотирилапого вихованця зі собою, ознайомтеся з правилами перевезення тварин у поїзді чи літаку, перетину кордону і проживання на базі відпочинку чи в готелі. Якщо їдете власним транспортом, великого собаку посадіть поруч — на місці пасажира, а для маленького песика чи кота найкраще використати «переноску».

Годувати тварину треба за кілька годин, а не перед самою поїздкою. Коли плануєте подорож, переконайтеся, що ваша тварина має щеплення від усіх можливих хвороб. Бажано, щоб щеплення було зроблене не раніше, як за пів- року, і не пізніше, ніж за місяць перед поїздкою.

Особливу увагу варто приділити щепленню від сказу. Тварини навіть на дачі чи у родичів у селі можуть наткнутися на їжака, а іноді й лиса, що є носіями страшної хвороби у прихованій формі. Не забудьте обробити чотирилапого улюбленця засобом від кліщів. Використання спеціальних ошийників менш ефективне, та й не варто застосовувати одне й інші одночасно — може виникнути алергічна реакція. Обробляти тварину треба щомісяця.

Якщо плануєте подорож у громадському транспорті, за день-два перед поїздкою треба взяти довідку у ветеринара, у якій будуть вказані дати щеплень і окремою фразою написано, що тварина — здорова.

Для перевезення собаки у літаку потрібно разом з вашими квитками замовити додаткову послугу — перевезення тварини у салоні чи у багажному відділенні літака. Як правило, в обох випадках тварина повинна протягом польоту перебувати у спеціальному контейнері-переносці. Великих псів дозволяють перевозити тільки у багажному відділенні, а мініатюрних більшість авіакомпаній дозволяє брати у салон. У салон можна брати собаку, вага якого не перевищує 8 кілограмів.

Готуючись до подорожі у поїзді, треба з’ясувати при купівлі квитка, чи розмір вашої тварини дозволяє перевезення з іншими пасажирами. Для великого собаки, як правило, треба замовляти окреме купе. У дорогу треба взяти корм, водичку, ліки від закачування, одноразову пелюшку і улюблену іграшку тварини.

Для більшості тварин дорога — стрес. Тому на відпочинку ваш улюбленець може втекти і загубитися. Заздалегідь прикріпіть до ошийника бірку з вашим номером телефону. Але бажано не спускати тварину з повідка, а кота занести у приміщення і дати йому час, щоб отямився…

Схожі новини