Передплата 2024 «Добрий господар»

Вакцина проти ВІЛ нарешті спрацювала на людях

  • 08.07.2018, 10:18
  • 495

Клінічні випробування вакцини проти ВІЛ, яка повинна захистити людину від різних її штамів, показала обнадійливі результати.

Про це повідомляє BBC.

Стаття, що аналізує результати дослідження, опублікована в науковому журналі Lancet. У ній говориться, що вакцина викликала правильну реакцію імунної системи всіх 393 учасників випробувань. Вона також допомогла захистити мавп від вірусу, подібного до ВІЛ.

Тепер необхідно провести подальші випробування і з'ясувати, чи здатна вона захистити від ВІЛ людину. У світі з ВІЛ або СНІДом живе приблизно 37 мільйонів осіб. Кожен рік з'являється близько 1,8 мільйона нових випадків.

Дослідження проводилося в 2015—2016 роках, а в липні 2017 року вчені розповіли світу про його результати.

Нині ж публікуються його ключові дані на ранній стадії, пояснюють в компанії Johnson & Johnson, чия «дочка» Janssen Pharmaceutical Companies розробила вакцину.

Незважаючи на те що лікування ВІЛ з кожним роком стає більш ефективним, досі і вакцина проти цього вірусу, і терапія залишалися лише в мріях медиків і пацієнтів.

Вакцина проти ВІЛ стала справжнім викликом для вчених, оскільки у цього вірусу безліч штамів. Вірус уміє мутувати з метою уникнути атаки імунної системи людини, тому ми не можемо виробити імунітет до нього.

Нова, так звана мозаїчна вакцина складається з білків різних штамів цього вірусу, тому в ідеалі повинна стати універсальним захистом.

Дослідження було рандомним контрольованим подвійним сліпим тестом із застосуванням плацебо, що вважається стандартним методом в медицині. Вчені перевірили різні варіанти вакцини на здорових учасників від 18 до 50 років, не заражених ВІЛ.

Схожі новини