Передплата 2024 «Добрий господар»

Усім журналістам із «розстрільного списку» запропонували держохорону, — Антон Геращенко

  • 06.06.2018, 13:58
  • 555

Усім 47-ом журналістам і блогерам, які ввійшли до списку потенційних жертв терористів і про яких стало відомо після спецоперації із Аркадієм Бабченком, запропоновано державну охорону.

Про це журналістам у кулуарах Верховної Ради сказав депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко, повідомляє Укрінформ.

«На сьогодні можу сказати, що всім журналістам із цього списку, наскільки мені відомо, запропонували державну охорону. Нею будуть займатися як співробітники Служби безпеки України, так і Національної поліції», — сказав Геращенко.

При цьому він не виключив, що цей список журналістам одного з українських інтернет-видань могли передати представники російських спецслужб.

«Для мене велике питання, як цей список потрапив у Мережу. Річ у тім, що цей список був як в українських правоохоронних органів, які його вилучили під час обшуків в організатора вбивства пана Бабченка, але ж він був ще й у російських спецслужб. Те інтернет-видання, яке його опублікувало, кажуть, має деякі відносини з росіянами. Я не виключаю, що це саме російські служби, бачачи, якого розголосу набула ця справа, передали цей список. Звісно, що журналісти цього видання мають право не розголошувати, звідки вони його взяли, — це журналістська таємниця. Але Служба безпеки має повне право перевірити, хто зі співробітників СБУ, Генпрокуратури мав цей список, тому що він дійсно мав статус документа, який не підлягав розголошенню. Це була частина кримінальної справи. Тому я підтримую дві СБУ щодо того, щоби вирахувати, хто це зробив», — сказав Геращенко.

За його словами, карати слід, у першу чергу, не журналістів видання, яке поширило цей список, а притягти до відповідальності співробітників правоохоронних органів, які розголосили відповідну інформацію.

Нагадаємо, як писав ВЗ, проросійське видання strana.ua оприлюднило у вівторок список із 47 осіб — журналістів, письменників, блоґерів — котрі нібито були позначені як потенційні жертви замовниками замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка.

До цього списку, зокрема, потрапили Юрій Андрухович та Юрій Винничук.

Видання strana.ua стверджує, що дістало цей список від своїх джерел у Службі безпеки України

Служба безпеки відкрила провадження через «розголошення відомостей досудового розслідування», маючи на увазі поширений у ЗМІ список українських журналістів, блогерів та письменників, яким нібито загрожує смерть від рук кілерів.

Схожі новини