Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Джуді Перкінс стала першою пацієнткою, яку вилікували від раку за допомогою імунотерапії

Для її зцілення застосували інноваційну технологію «адопційного трансферу клітин»

49-річна Джуді Перкінс хворіла на рак молочної залози. Згодом лікарі виявили, що метастази недуги дісталися печінки. Після кількох прийомів хіміотерапії їй давали три роки життя.

Коли традиційні методи терапії виявилися неефективними, а хвороба перейшла у пізню стадію, медики вирішили вдатися до імунотерапії, яка передбачає стимулювання природних механізмів боротьби з раком. За це завдання взялася група лікарів, очолювана д-ром Стівеном Розенбергом з Національного інституту раку в штаті Меріленд.

Їхнє рішення було вдалим і правильним. Джуді Перкінс повністю вилікувалася від раку молочної залози. Це перший випадок у світі, коли рак на пізній стадії вдалося подолати завдяки імунотерапії, зокрема використанню так званих Т-клітин. Вчені сподіваються, що у майбутньому зможуть допомагати у лікуванні раку, який не піддається іншим формам терапії.

Цікаво, що раніші дослідження з імунотерапії розчаровували, переконуючи медиків, що імунотерапія у випадку раку неефективна. Однак у прецеденті з Перкінс було застосовано інноваційну методику"адопційного трансферу клітин".

Схожі новини