Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Скандинавська весна» роздала подарунки!

Завершилася конкурс із написання статей на тему Скандинавії в Українській Вікіпедії, який організували ГО «Вікімедія Україна» та ГО «Українсько-Скандинавський Центр»

За вісім років «Вікімедія Україна» провела 18 конкурсів."Скандинавська весна" виявився найбільш масштабним: 1081 нова або покращена стаття, 91 автор, з них 40 — новачків. Суддям (а їх було лише п'ятеро) за місяць довелося прочитати і відредагувати 1200 сторінок тексту формату А4!

«Спершу планувалося, що це будуть статті, які стосуються Данії, Норвегії і Швеції. Однак у більшості людей Скандинавія асоціюється також з Фінляндією та Ісландією, тому вирішити, що треба писати й про ці країни. Так було створено 30 статей про Фінляндію та 13 — про Ісландію. 77 статей стосувалися відразу кількох країн. Найбільше про Швецію — 482. Переможців визначали не лише за кількістю, а й якістю написаних текстів», — розповів на церемонії нагородження представник ГО «Вікімедія Україна», один із організаторів конкурсу Максим Ціж.

Найбільшу статтю (109 кб) — про данський палац Крістіансборґ — написав користувач, зареєстрований під ніком Стефанко1982. Він і став переможцем конкурсу у загальному заліку, набравши 9693 бали. Зразкового «вікіпедиста» нагородили сертифікатом «Розетка» на суму 6000 гривень.

2-е місце посіла користувачка Whitevalkyrie з результатом 2082 бали. Дівчина отримала сертифікат на безкоштовне вивчення однієї із скандинавських мов в ГО «Українсько-Скандинавський Центр». А користувач Htvfhr, який зайняв третє місце (1628 балів) зможе безкоштовно вивчати шведську у Києві.

Серед новачків найактивнішими виявилися користувачі Ольжич Мушинський (904 бали), Ласті (438 балів) та AnnTrue (418).

Була у конкурсі ще одна номінація — «Найкраща стаття про Норвегію». Вручав подарунки заступник голови місії посольства Королівства Норвегії в Україні Фредрік Артур. Перше місце посіла користувачка Hotaru. d зі статтею про Королівську родину Норвегії. Друге — Віталій Плекан, який вдвічі збільшив обсяг статті про економіку цієї країни. Третім фінішував користувач NV — завдяки статті про Соціалістичну ліву партію Норвегії. «Я й сам стільки про неї не знаю», — пожартував представник посольства. Журі вручило учасникам книгу-гід «Як спілкуватися із норвежцем», сирорізку (норв. Ostehøvel), шоколадні сердечка найвідомішої норвезької кондитерської компанії «Freia» (за легендою, саме вона описується у книзі «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала — письменника, який був на половину норвежцем) і горнятко із зображенням символів цієї країни (оленем, лосем, ялинкою, горою та полярним ведмедем).

А тим, кого надихнув приклад переможців, спішимо нагадати, що до 30 червня триватиме ще один конкурс, оголошений «Вікімедією Україна» — «Вікі любить музику». Беріть участь та вигравайте цінні призи!

Схожі новини