Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Данії заборонили одяг, який закриває обличчя

Порушників штрафуватимуть на 1000 данських крон

У Данії ввели заборону на носіння предметів одягу, які повністю закривають обличчя, включно з нікабом і буркою.

75 депутатів проголосували за ухвалення законопроекту, 30 — проти, ще 74 утрималися.

Заборона набуде чинності 1 серпня. За появу в громадських місцях в одязі, що закриває обличчя порушника, штрафуватимуть на 1000 данських крон (168 доларів).

Уряд Данії додав, що законопроект не спрямований проти будь-якої релігії і не торкається права носити, наприклад, хіджаби і інший релігійний одяг.

Реформу, однак, критикують захисники прав людини. Гаурі ван Гулік, директор Amnesty International в Європі, заявив, що «всі жінки мають мати свободу одягатися так, як хочуть, і носіння одягу, який наголошує їхню ідентичність або вірування»

«Данія долучилася до Австрії, Франції та Бельгії у справі репресій щодо малої групи жінок, — як не можна одягатися. А все для того, щоб політики могли залучити на свій бік голоси людей, які сповідують ненависть і нагнітають страх», — написав у Twitter один з директорів Human Rights Watch.

Зараз заборона на одяг, що приховує обличчя, діє у Франції, Бельгії, Австрії, Нідерландах, Болгарії, німецькій Баварії, італійському регіоні Ломбардія і швейцарському кантоні Тічино.

Схожі новини