Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна та ЄС домовилися розпочати переговори з РФ щодо транзиту газу

  • 25.05.2018, 15:28
  • 479

Україна та Євросоюз домовилися розпочати тристоронні — за участю Російської Федерації — переговори щодо транзиту газу до європейських споживачів.

переговори щодо транзиту газу до європейських споживачів.

При цьому позиція України в цих переговорах буде твердою і відповідальною. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу Марошем Шефчовічем, передає Урядовий портал.

«Ми домовилися про започаткування тристоронніх переговорів у форматі „ЕС — Україна — Росія“ з питань транзиту газу. Позиція України буде відповідальною і твердою», — сказав Володимир Гройсман.

Глава Уряду підкреслив, що використання вітчизняної газотранспортної системи — це надійна альтернатива проекту «Північний потік-2», який наразі є здебільшого політичним проектом і загрозою енергетичній безпеці Європи. Сторони домовилися погоджувати позиції щодо використання ГТС — на взаємовигідних умовах.

Також вони торкнулися питання інтеграції об’єднаної енергетичної системи України з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO-E). Глава Уряду наголосив, що об’єднання енергосистем може стати гарним прикладом для інших сфер та галузей співробітництва. Він також додав, що питання енергетичної співпраці можуть обговорюватися в рамках роботи Координаційної ради з питань реформування енергетичного сектору, створеної при Уряді. В її складі — провідні експерти енергоринку, представники міжнародних партнерських організацій. Серед питань порядку денного роботи Ради — реформа НАК «Нафтогаз України» та подальше формування енергетичної політики України.

Схожі новини