Передплата 2024 ВЗ

У Чернівцях показали невідомі фотографії Володимира Івасюка

Проект місцевого меморіального музею Івасюка розповідатиме про подорожі композитора

22 травня, у день, коли 39 років тому у Львові ховали автора «Червоної рути», у Чернівцях відкрилася виставка фотографій, присвячена подорожі Володимира Івасюка до Польщі. У музеї рік тому започаткували цикл виставок «Таємниці доріг далеких». І поділили цей цикл на розділи. Минулого року експонувалися фото та матеріали з подорожі Івасюка країною. Зараз представили світлини з Польщі. Попереду — виставки з мандрівок Грузією, Вірменією, Росією…

Івасюк провів у Польщі майже два тижні. Це булла його єдина поїздка до цієї країни. І було це 1974 року, коли разом із сестрою Галиною та Софією Ротару вони їздили на Міжнародний пісенний фестиваль у Сопот. Ротару брала участь у цьому пісенному змаганні з піснею Івасюка «Водограй». Тоді композитор із сестрою відвідали кілька польських міст. Деякі із представлених на виставці світлин відомі, вони публікувалися. Як, наприклад, фото, де Володя годує голубів на головній площі Кракова.

Деякі ж фото люди побачать вперше. Зокрема, відвідини Івасюками одного з найбільших концтаборів, «Аушвіца». І багато чудових фото з мандрівки містом Мальборк, зокрема відвідини місцевого замку, зведеного на честь Діви Марії.

«На виставці з мандрівок Івасюка Польщею представлено 27 фотографій, — розповідає Олена Горобієвська, науковий співробітник Чернівецького меморіального музею Володимира Івасюка. — Він відвідав тоді ще Краків, Варшаву, Гданськ… Із самого Сопота є лише дві світлини, які робив сам Володя. Це виступ Софії Ротару на сцені Лісової опери, та фото, де у залі під час репетиції сидять композитор Мирослав Скорик, сестра Галина та Софія. Крім фотографій, ми представили програму сопотського фестивалю і запрошення Івасюку на цей фестиваль.

Після того пісенного свята польський журнал «Пшиязнь» надрукував статтю «Двоє популярних» — про Івасюка і Ротару, і ми виставили цю журнальну сторінку. Найбільше фото із відвідин Івасюками замку Мальборк. Є декілька фото із Богданом Білецьким. Це людина, яка надала запрошення Володимиру Івасюку для поїздки за кордон. Але, на жаль, не знаємо щось більше, хто цей чоловік. Також в експозиції — карта Польщі, яку мав Володя, та дозвіл на вивезення певної суми грошей".

Більше невідомих фото Володимира Івасюка дивіться тут.

Схожі новини