Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Інфляція перевищила прогноз Нацбанку

  • 11.05.2018, 18:37
  • 580

Споживча інфляція в Україні у квітні 2018 року дещо перевищила прогноз Національного банку України (НБУ).

Про це повідомили у прес-службі регулятора.

Відзначається, що як і в попередні місяці, на високих показниках інфляції позначилося подальше зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидке відновлення споживчого попиту.

При цьому, базова інфляція в квітні залишилася незмінною (9,4% у річному вимірі) та відповідала прогнозу Нацбанку.

Водночас зміцнення курсу гривні позначилося на цінах на товари з коротшим терміном реалізації. Так, зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки трохи уповільнилося (до 11,7%).

Додатковим чинником виступило також повільніше зростання цін на сировину, насамперед завдяки розширенню імпортної пропозиції. Відзначається, що зростання цін на вироби з м’яса та молочні продукти дещо уповільнилося.

Темпи зростання вартості послуг, що входять до базової інфляції, також знизилися (до 14,5%), у тому числі завдяки зміцненню обмінного курсу гривні.

За оцінками НБУ, відхилення фактичної інфляції у квітні від прогнозу є незначним та може бути усунуте в наступні місяці.

В регуляторі вважають монетарні умови достатньо жорсткими для забезпечення поступового зниження споживчої інфляції у відповідності до прогнозу НБУ та її повернення до цільового діапазону у середині 2019 року.

Відзначимо, що зростання споживчих цін в Україні у квітні 2018 року склало 0,8% у порівнянні з 1,1% у березні.

Схожі новини