Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Особливості ринку ресторанного франчайзингу в Україні

  • 11.05.2018, 10:42
  • 875

З 2016 року український ринок ресторанного бізнесу демонструє активне зростання.

Експерти стверджують, що вже у 2017 році головними гравцями на ньому стали саме мережеві заклади. Переважно розширювалися наявні мережі, але з’явилися і нові «гравці».

Ситуація на ринку

Зростання ціни на нерухомість, складність віднайти приміщення до 70−100 кв. м бізнес для розміщення бізнесу нікого не зупиняє. На ресторанному ринку нараховують близько 80 пропозицій франчайзингу, а його обіг майже досяг кризових показників і становить 52 млрд грн. Кожного наступного року з’являється приблизно 10 нових пропозицій. Інвестування у популярну франшизу потребує від 130 тис. грн, і це вважається одним із перспективних вкладень на найближчі 3−5 років.

Проте, аби справдилися такі сподівання, треба уважно обирати партнера, вивчати його пропозицію. Популярний бренд — не гарантія вигідних умов для розвитку бізнесу. Варто звертати увагу на розмір паушального внеску, стартових витрат, умови партнерства (оренда обладнання, надання технологій, технічної підтримки, налагодження відносин з постачальниками тощо).

Обрати надійного партнера вам допоможуть в компанії Franchise Group. На сайті franchisegroup.com.ua/ можна відібрати авторитетні проекти, отримати консультацію щодо відкриття бізнесу, пройти необхідне навчання.

Які проблеми франчайзингу

Франшиза в ресторанному бізнесі — це не тільки підтримка досвідченого партнера, але й уміння орієнтуватися, пристосовуватися до проблем ринку. Одна з них — активне зростання цін на продукти і, як наслідок, — необхідність підняття цін у меню. Деякі ресторатори відмовляються від імпорту і використовують вітчизняні продукти. Але не завжди є змога вдатися до такого кроку. У більшості випадків бізнес дуже залежний від імпортованих продуктів.

Ще одна проблема — нестача кваліфікованого персоналу. Враховуючи стрімке розширення ринку та необхідність підвищувати заробітну плату, проблема в останні роки загострилась.

Тенденції ринку

Обираючи нішу, врахуйте популярність здорового способу життя. Навіть у закладах фаст-фуду пропонують здорове харчування: легкі овочеві та фруктові салати, безалкогольні коктейлі та інше.

Популярністю користуються заклади з вузькою тематикою: кухня певної країни, чайхона, кальян- чи коктейль-бар. Що стосується кухонь світу, експерти вважають, що грузинські мотиви втрачають свою популярність. Натомість прогнозують пожвавлення інтересу до в’єтнамської та мексиканської кухонь.

Схожі новини