Передплата 2024 ВЗ

Бджоли атакують коней

Тварину ледь врятували, змастивши її оцтом

Весняно-польова кампанія не обходиться без пригод. Їх, крім іншого, спричиняє спекотна погода, в яку селяни та їхні помічники-коні під час роботи обливаються потом. Його відразливого запаху найбільше не переносять бджоли. Тому атакують носіїв цих «ароматів».

У селі Лапшині на Бережанщині, в урочищі «Біля млина», люди садили картоплю. Прокладати рядки для неї допомагала кобила Лиса, яка належить Степану Гривні. Поле розташоване біля плантації ріпаку, який у ці дні буйно зацвів. Неподалік розміщено вагон-пасіку. Бджолам, які беруть там пожиток, не сподобався неприємний запах від коня, і вони великим роєм накинулися на тварину. Так жалили її, що нещасна конина не знаходила собі місця — з марком побігла світ за очі, ледь не збила хвору жінку. Качалася по землі, намагаючись позбутися агресивних комах. Врятував Лису господар з найближчої хати — Андрій Сидорич. Він завів покусану кобилу до стайні і почав змащувати оцтом уражені місця.

Селяни змусили бджоляра передислокувати пересувну пасіку. Але комахи і далі поверталися на старе місце. Наступного дня влаштували погоню за пенсіонером Петром Фиком — і той ледве врятувався від них.

Колективні напади бджіл на людей і тварин можуть призвести до фатальних наслідків, «Високий Замок» писав про це. Такі випадки були кілька років тому у сусідньому Вербові, у містечку Глинянях та селі Липиці на Львівщині.

P. S. Минулими вихідними через укуси бджіл налякані коні призвели до загибелі 60-річного фірмана на Львівщині. Їздовий намагався вистрибнути з підводи, яку коні тягнули стрімголов, — і вдарився до бетонного стовпа.

Тернопільська область

Схожі новини