Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні можуть подорожчати сигарети

  • 25.04.2018, 11:57
  • 987

Дешеві сигарети в Україні можуть зрости в ціні. Міністерство Фінансів запропонувало ввести додатковий коефіцієнт на недорогі тютюнові вироби.

Відповідний законопроект вже зареєстровано у Верховній Раді. Так, пропонується підвищити додатковий коефіцієнт майже в 1,5 рази на сигарети, які коштують менше 25 гривень за пачку. Введення такого механізму зменшить продаж сигарет за заниженими цінами і поліпшить здорову конкуренцію для всіх гравців на ринку. Про це у сюжеті Радіо НВ.

Сигарети будуть постійно дорожчати протягом 7 років. Така норма прописана в угоді про асоціацію України та ЄС, розповів в ефірі Радіо Н В глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. У 2025 році середня ціна за пачку сигарет буде сягати 100 гривень, підкреслив Дорошенко. За його словами, 60 гривень з цієї суми є акцизним збором.

«Для уникнення контрабанди сигарет в ЄС, країни зацікавлені підняти акциз до європейського рівня. Сигарети ставатимуть менш доступними. Це політика відмови від цигарок. Україна є постачальником сигарет у різні країни. Акценти змінилися, і ми перетворилися з імпортера в експортера, як легального, так і нелегального», — зазначив Дорошенко.

Як розповів керівник Українського центру контролю над тютюном Андрій Скипальский, підвищення цін на дешеві сигарети вигідно чотирьом тютюновим корпораціям, які контролюють майже 95% українського ринку. Це дозволить витиснути малі фабрики, продукція яких серед торгівельних мереж почала набирати популярність, вважає експерт.

«У квітні одна тютюнова фабрика задекларувала сигарети по ціні 17 і 18 грн. Усі тютюнові гіганти уже задекларували ціни вище 25 грн. І для того, щоб інші фабрики не продавали за нижчою ціною, чотири гіганти через Мінфін таку норму лобіюють», — відзначив експерт.

У разі прийняття законопроекту «Про поетапне підвищення тютюнового акцизу до європейського рівня», ціни на сигарети можуть вирости в середньому на 25% - до 30 грн за пачку. Верховна Рада схвалила його в першому читанні в листопаді 2017 року.

За останні дев'ять років вартість пачки сигарет в Україні зросла в 20 разів. Загальний обсяг ринку сигарет за 2017 рік знизився на 8,2% у порівнянні з 2016 роком — до 67,1 млрд штук, в основному у зв'язку з підвищенням цін і поширенням незаконної торгівлі.

Скільки коштують сигарети у різних країнах

У Великій Британії цигарки вважаються найдорожчими у світі. Середня вартість пачки — від 6 до 14 доларів та вище. Це обумовлено високою якістю тютюну, яку контролює держава доволі високими податками. В Америці ситуація неоднозначна. Ціни регулюються не державою, а кожним окремим штатом. Наприклад, найдорожчі сигарети у штаті Нью Йорк і коштують близько 14 доларів, а у Вірджинії — 5 доларів. У Німеччині, Іспанії та Франції за пачку доведеться заплатити від 6 до 24 доларів.

У країнах Східної Європи та Балканах ціни не перевищують 10 доларів. Найбільше з усіх країн вирізняється Китай. Оскільки держава контролює перебіг контрафактної тютюнової продукції, ціни тут різняться від 1 до 10 доларів за пачку.

Схожі новини