Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Німецький школяр Лука Малашниченко знайшов на Балтиці скарб короля вікінгів

  • 18.04.2018, 10:19
  • 666

13-річний школяр і дорослий археолог-любитель виявили в Німеччині «значний» скарб, який, можливо, належав датському королю Гаральду Синьозубому.

Цей король відомий тим, що привіз християнство в Данію, а через багато століть дав ім'я технології Bluetooth, пише The Guardian.

Археолог Рене Шон і його учень, 13-річний Лука Малашниченко шукали скарби з використанням металодетекторів в січні на північному острові Рюген, коли вони випадково виявили те, що спочатку вважалося марним шматком алюмінію. Але при найближчому розгляді вони зрозуміли, що це срібло.

В середині квітня регіональна археологічна служба почала розкопки на площі 400 квадратних метрів. Незабаром було знайдено скарб, який, як вважають, пов'язаний з датським королем Гаральдом Гормссоном, більш відомим як Гаральд Синьозубий, який правив з 958 до 986 ​​року нашої ери.

Були знайдені плетені намиста, перли, брошки, молот Тора, кільця і ​​близько 600 монет, у тому числі понад 100, які відносяться до епохи Гаральда, коли він правив територіями, які зараз є Данією, північній Німеччиною, південною частиною Швеції і частиною Норвегії. Найстаріша монета — дирхам з Дамаску, що датується 714 роком.
«Цей скарб — найбільше одиничне відкриття монетного мистецтва часів Гаральда Синьозубого в південному регіоні Балтійського моря, тому він має велике значення», — сказав провідний археолог Майкл Ширрен.

Королю Гаральду приписується об'єднання Данії. Правитель відвернувся від старої норвезької релігії і запровадив християнство. Цікаво, що бездротова технологія Bluetooth (в перекладі з англійської — Синьозубий) названа на його честь, а символ технології складено з двох рун, які утворюють ініціали короля.

Схожі новини