Передплата 2024 «Добрий господар»

«Україні бракує інтелектуального даху», — професор Наталія Черниш

Аби щось знати, треба весь час вчитися, — переконує віце-президент Соціологічної асоціації України

«Україні бракує інтелектуального даху», — вважає віце-президент Соціологічної асоціації України, професор Львівського національного університету ім. І. Франка Наталія Черниш.

«Візьміть будь-яку галузь. Наприклад, як вийти з економічної кризи? Як правило, відповідь: не знаю. Як вирішити політичну кризу? Відповідь: не знаю. Усі в країні бачать проблеми, але ніхто не знає рецепта вирішення. Відповідь „не знаю“ свідчить про брак знань. І серед еліти, і серед пересічних людей. А вчитися не хочуть. Лінь-матінка».

Наталія Черниш бачить кілька причин такої ситуації. Зокрема, — радянську спадщину. «наслідок патерналізму, коли звикли, що держава за нас все вирішить. Люди розлінувалися. Аби щось знати, треба весь час вчитися. А що наші люди роблять, коли приходять додому після роботи? Диван-телевізор, у молоді — суцільні розваги. Хто після роботи вчиться, щось читає? Якщо ти відчуваєш, що чогось не знаєш, чому не прагнеш дізнатися, навчитися?», — запитує відомий соціолог.

Повністю розмову з професором Наталією Черниш читайте у четвер, 29 березня, у тижневику «Високого Замку», або згодом на нашому сайті.

Схожі новини