Передплата 2024 ВЗ

Польща отримала близько 1,6 мільярда євро для жертв нацистського режиму

Поляки наполягають на репараціях у 850 мільярдів доларів

Історики підрахували, що Польща отримала близько 1,6 мільярда євро, тобто 1/6 німецьких виплат для закордонних жертв нацистського режиму, - пише Der Spiegel.

Редакція тижневика посилається на істориків з Польщі та Німеччини: Кшиштофа Ручнєвіча і Константіна Ґошлєра.

Журналісти Der Spiegel пишуть, що сума, надана істориками, не враховує вартості колишніх німецьких східних територій, які відійшли по війні до Польщі.

Автор стверджує, що дані істориків відрізняються від розрахунків, поданих прем’єром Матеушем Моравецьким. У середині лютого в інтерв’ю для Der Spiegel шеф польського уряду стверджував, що у рамках компенсацій за наслідки Другої світової війни Польща отримала заледве «один відсоток того, що отримали громадян західних країн та Ізраїлю».

Der Spiegel також стверджує, що індивідуальні виплати для поляків, порівняно зі завданими втратами, є «дуже низькими». Зауважується, однак, що не можна ігнорувати факти.

Нагадаємо, 2 березня Аркадіуш Мулярчік – сенатор від «ПіС», - поінформував, що воєнні репарації від Німеччини для Польщі могли б сягнути 850 мільярдів доларів. Водночас він зазначив, що повоєнні розрахунки втрат варто актуалізувати.

Натомість голова німецького МЗС Зіґмар Ґабріель вважає, що питання воєнних втрат і компенсацій було узгоджене ще у 90-х роках минулого століття.

Схожі новини