Передплата 2024 «Добрий господар»

Поляки хочуть від Німеччини репарацій

Посол до Сейму від «ПіС» Аркадіуш Мулярчик підрахував, що можна сподіватися на 850 млрд доларів

Військові репарації від німців (за втрати Польщі під час Другої світової війни«ВЗ») могли б сягати 850 млрд. доларів. Про таку суму заявив на телебаченні Polsat News посол до Сейму РП Аркадіуш Мулярчик від «Права і Справедливості». На його думку, зараз Німеччина провадить політику, яка відкидає будь-які претензії.

Мулярчик поінформував, що парламентська команда, яку він очолює (перше засідання відбулося учора«ВЗ»), спробує цього року подати рапорт про воєнні втрати Польщі часів Дургої свтової війни. «Мова йде про велетенські, але посильні квоти відшкодувань за військові злочини, знищені міста і села, втрачений демографічний потенціал нашого краю», - заявив політик.

Посол визнав, що репарації для Польщі могли б бути значно більшими. «Якщо актуалізувати рапорт повоєнний, з врахуванням вартості долара, то можна говорити про 850 млрд. доларів», - каже Мулярчик. Він також пояснив, що Польща не вимагає відшкодувань від Росії, оскільки репарації від Німеччини є більш реальними.

У січні голова німецького МЗС Зігмар Габріель заявив, що питання воєнних репарацій було врегульовано ще у 90-х роках минулого століття. Польський міністр закордонних справ Яцек Чапутовіч наголошував у Берліні, що на цю тему можна провести дискусію серед експертів.

Схожі новини