Передплата 2024 ВЗ

Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

  • 20.02.2018, 18:15
  • 1 462

У вівторок, 20 лютого, Президент Петро Порошенко під час засідання Воєнного кабінету РНБО підписав закон про реінтеграцію Донбасу.

Про це повідомляє 112 ua.

"Думаю, буде глибоко символічно, якщо саме сьогодні через чотири роки після початку агресії, але саме в цей день, 20 лютого, ми з вами обговоримо і я підпишу дуже важливий закон. Цей закон, з одного боку, відображає мою стратегію як президента, як Верховного головнокомандувача, повернення окупованих територій під український суверенітет. В цьому законі ми кваліфікуємо російську державу як державу-агресора. Цей закон суттєво посилює правову базу застосування ЗСУ і інших силових підрозділів для оборони нашої держави. Дуже важливо, що цей закон забезпечує правовий механізм, в тому числі політико-дипломатичним шляхом, повернення цих територій", – сказав він.

Глава держави наголосив, що цей закон аж ніяк не порушує жодних міжнародних зобов’язань України, включаючи мінські домовленості, "як це хоче зараз представити РФ".

Нагадаємо, Верховна Рада 18 січня ухвалила закон №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях". Документ відносить до окупованих територій особливі райони Донецької та Луганської області, на яких діє окупаційна адміністрація РФ. Датою початку окупації з посиланням на інший закон визначили 20 лютого 2014 року. На Росію як державу-агресора покладена відповідальність за порушення прав людини на окупованих територіях. Україна вважає всі документи, видані на окупованих територіях, нікчемними, крім довідок про народження і смерті.

Україна вживає дипломатичні заходи для забезпечення державного суверенітету. Разом з тим для опору агресії з боку РФ створюється Об'єднаний оперативний штаб. Повноваження його керівника затвердить головнокомандувач ЗСУ за поданням міністра оборони. Розробити документ уповноважений Генштаб ЗСУ. У документі прописані права залучених до протидії агресії.

Схожі новини