Передплата 2024 «Добрий господар»

Спалах кору в Україну прийшов з Румунії

  • 16.01.2018, 17:58
  • 694

Про це сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на брифінгу стосовно ситуації із захворюваністю на кір.

"Кір в Україні є, і ми маємо діяти. Кір прийшов до нас з Румунії, де також є проблема з рівнем вакцинації", - сказала Супрун.

За її словами, впродовж останнього часу у відповідь на спалах кору було вакциновано вдвічі більше дітей, ніж торік.

"Я хочу подякувати тим батькам, які виявили здоровий глузд і правильну реакцію на спалах кору. Рівень вакцинації подвоївся. 487 тисяч сімей вакцинували своїх дітей", - сказала Супрун.

Так, у 2016 році було вакциновано 45%, у 2017 році - 88%.

За статистикою МОЗ, у 2017 році на кір захворіло 4782 людей. 70% з них не були вакциновані. У 2017 році від кору померло 5 людей, з них троє дітей. У січні в Одеській області від кору померла 1 дитина. Серед тих дітей, які були вакциновані в межах заходів МОЗ, не було жодного випадку смерті після вакцинації.

Найбільше випадків кору фіксувалося в Івано-Франківській області -1344, в Одеській області -1256.

Глава МОЗ наголосила, що вакцинація від кору передбачена законом.

"Закон про санітарно епідеміологічне благополуччя населення каже, що це є обов'язково для всіх - вакцинація від кору. В Києві та в Одесі зараз невакциновані діти не відвідують школу. Ми підтримуємо ці заходи”, - наголосила Супрун.

Вона зауважила, що ліків від кору не існує. Захворювання має важкий перебіг як для дітей, так і для дорослих. Єдиним ефективним засобом вберегтися від захворювання є вакцинація вакциною КПК (кір, паротит, краснуха). Станом на 1 січня 2017 року в регіонах України в наявності є 516 577 флаконів вакцини “Пріорікс” бельгійського виробництва, кожен флакон розрахований на 2 дози.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини