Передплата 2024 «Добрий господар»

Там, де мав стояти Ленін, стоїть Бандера…

  • 01.10.2012, 15:04
  • 1 079

м. Сколе Львівської області

Пам’ятник провіднику Організації українських націоналістів Степану Бандері відкрито вчора на центральному майдані районного центру Сколе. Він стоїть на постаменті, де у радянські часи планували спорудити пам’ятник Володимиру Леніну.

Основу під майбутній пам’ятник вождеві світового пролетаріату заклали ще у 1986 році, під час горбачовської перебудови. Окрилені дозволеним вільнодумством місцеві бойки виступили проти увічнення Леніна — мотивували це тим, що гранітний постамент випромінює радіацію. А потім активізувався Народний Рух, місцевим комуністам було вже не до Леніна…

Пам’ятник Бандері у Сколе — 28-й за рахунком в Україні. Монументи, бюсти і барельєфи провіднику ОУН, крім Львова, є в Івано-Франківську, Тернополі, Коломиї, Стрию, Городенці, Дрогобичі, Червонограді, Бориславі, Самборі, Кам’янці-Бузькій, Мостиськах, Старому Самборі, Бережанах, Бучачі, Заліщиках, Кременці, Підволочиську, Теребовлі, селах Дублянах, Грабівці, Середньому Березневі, Старому Угринові, Узині, Вербові, Козівці, Струсові. Планується спорудити пам’ятники Бандері у Рівному, Луцьку, Києві.