Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Азербайджан знову погрожує війною за Нагірний Карабах

  • 31.08.2015, 10:47
  • 884

Штучне затягування мирного врегулювання вірмено-азербайджанського конфлікту робить неминучим військовий сценарій розв'язання проблеми.

Про це заявив помічник президента Азербайджану з суспільно-політичних питань, заввідділом президентської адміністрації Алі Гасанов в інтерв'ю телеканалу ANS.

"Беззуба діяльність Мінської групи, подвійний підхід Ради безпеки ООН до цього питання, байдуже ставлення до резолюцій ООН штовхають Азербайджан і Вірменію до війни", - підкреслив Гасанов.

За його словами, переговори щодо мирного врегулювання вірмено-азербайджанського конфлікту тривають, в основному, в рамках формату Мінської групи ОБСЄ.

"Відповідно до формату відбуваються зустрічі глав держав і міністрів закордонних справ двох країн. У тому числі і переговори, що проводяться іншими представниками", - зазначив Гасанов, уточнивши, що поки ще надії щодо цього формату не вичерпані, у тому числі і з азербайджанської сторони.

У той же час, за його словами, "якщо переговори триватимуть таким же чином, якщо Вірменія продовжить дотримуватися під виглядом імітації переговорів неконструктивної політики, а члени Ради безпеки ООН і в цілому ООН не чинитимуть тиск на Вірменію, то війна неминуча".

"Тому що Азербайджан ніколи не погодиться з втратою своїх земель. Пан президент (Ільхам Алієв - ред.) неодноразово заявляв, що нагірно-карабахська проблема повинна знайти своє рішення в рамках територіальної цілісності Азербайджану. Це наше національне право, яке спирається на норми міжнародного права . І ми не робили і не збираємося робити кому-небудь поступки в тому, що зачіпає наше національне право", - заявив Гасанов.

Каменем спотикання в переговорах щодо Нагірного Карабаху є статус даного регіону. У вирішенні проблеми посередники намагаються поєднати два принципи міжнародного права: територіальної цілісності (на якому ґрунтується Баку) і право націй на самовизначення (підхід Єревана).

Нагадаємо, під час референдуму у 1991 році 99,89% виборців Нагірного Карабаху (більшість з яких - вірмени) проголосували за незалежність від Азербайджану, після чого розпочався відкритий етап війни між Азербайджаном і Вірменією 1987-1994 рр. Її наслідком стала перемога вірмен, утворення невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки та підписання в Бішкеку Угоди "Про незастосування зброї", яка діє з 12 травня 1994 року.

Джерело: Interfax

Схожі новини